Factcheck

Poets je effectiever met een elektrische tandenborstel?

Advertenties voor elektrische tandenborstels beweren doorgaans dat je er beter mee poetst dan met gewone, manuele tandenborstels.

Waar komt deze stelling vandaan?

Onafhankelijke wetenschappers van Cochrane verzamelden alle studies die de effecten van elektrische en manuele tandenborstels op tandplak en tandvleesontsteking vergeleken. Deze overzichtsstudie verzamelde gegevens van 4 624 deelnemers die ofwel elektrisch ofwel manueel poetsten. Enkel de studies die de effecten op tandplak en tandvlees minstens drie maanden evalueerden, werden gebruikt.


De groep die elektrisch poetste, had na drie maanden elf procent minder vaak last van tandplak en zes procent minder vaak een tandvleesontsteking. Enkele studies die verder keken dan drie maanden, toonden nog meer verbetering dankzij de elektrische tandenborstel. De auteurs besloten dat elektrisch poetsen beter is voor de tanden dan manueel poetsen.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het is een goed uitgevoerde studie. De vraag is of de verminderde kans op plak en tandvleesontsteking zich op termijn ook vertaalt in minder cariës (gaatjes) of parodontitis (een vergevorderde vorm van tandvleesontsteking).


Hoe je je tanden poetst, speelt ook een rol. In principe kun je even goed poetsen met een manuele tandenborstel als met een elektrische tandenborstel. Die laatste is wel een stuk makkelijker in gebruik. Zo hoef je geen roterende bewegingen te maken, want dat doet de borstel voor jou. Wel moet je tand per tand afgaan en iedere tand borstelen. Gebruik geen harde borstels, zowel voor elektrisch als manueel, want deze kunnen je tandglazuur beschadigen.

Conclusie: Ja

Elektrisch tandenpoetsen haalt iets meer tandplak weg en vermindert je risico op tandvleesontsteking in vergelijking met manueel poetsen. Maar wie grondig poetst met een manuele tandenborstel, kan hetzelfde resultaat bereiken.

BRON www.gezondheidenwetenschap.be