Liever uniek

Als kind op bedevaart met mijn grootmoeder wist ik al: later zou ik me ook inzetten voor mensen die extra aandacht nodig hebben. En of ik woord hield. Ondertussen is het meer dan tien jaar geleden dat ik mijn eerste stapjes in het vrijwilligerswerk zette. Van de allereerste basiscursus bij Kazou herinner ik mij grappig genoeg nog steeds het citaat dat in het toilet ophing: ‘Als alle anderen anders anders zouden ervaren, zou anders van de ene dag op de andere weer gewoon worden.’


Het is een uitspraak die mij doorheen de jaren altijd is bijgebleven. Mensen verschillen niet alleen heel erg van elkaar, iedereen heeft ook een persoonlijke handleiding. Als vrijwilliger heb je het voorrecht om met al deze handleidingen aan de slag te gaan. Dat besef heb ik voornamelijk te danken aan mijn bijzondere ervaringen tijdens de Jomba-reizen, vakanties voor jongeren met bijzondere aandacht.


Voor Kazou begeleid ik het liefst van al Jombavakanties. Ook dat maakt van mij misschien een buitenbeentje. Al is anders-zijn voor mij gewoon een kwestie van perceptie. Wat ik als anders bestempel, omschrijf jij als uniek, beschouwt nog een ander als doodnormaal - of erger nog, als banaal. Geef mij dan maar het woord uniek, dat in tegenstelling tot anders, niet van een vergelijking, maar van het positieve uitgaat.


Net als de vele honderden jongeren die ik tijdens veertig Kazou-vakanties mee op sleeptouw nam, heb ook ik mijn bijzonderheden, mijn momentjes van anders-zijn. In tegenstelling tot veel van mijn leeftijdsgenoten heb ik mijn hogere studies niet afgemaakt. Uiteindelijk ben ik ook zonder diploma bij een telecombedrijf in een job gerold die ik elke dag met hart en ziel doe. De meesten vinden het vreemd dat ik als rasechte vrijwilliger niet in de sociale sector werk, maar voor mij is het een bewuste keuze. Mijn engagement moet immers mijn passie blijven, geen verplichte nine to five.


Wat mij betreft hoeft 2019 dus niet zo heel erg anders te worden. Laat mij maar zo vaak als mogelijk als monitor en kok op vakantie gaan met Jomba en Kazou.


Voor dit anders voorwoord nam Sanne Swijsen, in het teken van de Week van de Vrijwilliger, de pen over van CM-voorzitter Luc Van Gorp.


Sanne Swijsen (28)
Vrijwilliger Kazou en Jomba


Foto Mine Dalemans