Wedstrijd

Wie speurt die wint

Nieuwsgierig naar schatten? Leef en Pasar verstopten in elke Vlaamse provincie een drinkbusje met een code in. De eerste twee mensen die aan de hand van de opgegeven coördinaten in hun provincie de drinkbus vinden, winnen een mooie prijs. Stuur twee codes naar leef@cm.be.


Ondertussen gingen al ongelooflijk veel mensen speuren in het groen. Alle winnaars zijn bekend. Dat houd je natuurlijk niet tegen om voor het plezier zelf eens op zoek te gaan. Gevonden? Deel dan je succes en stuur de code die je in de drinkbus vindt op naar leef@cm.be samen met deze code: LF5CM. De flesjes blijven liggen tot 16 juni. Daarna verwijderen we ze.


Tip: Win je een bon van AS Adventure, probeer dan op zoek te gaan naar merken die aangesloten zijn bij de Fair Wear Foundation. Zo weet je dat de schoenen of kleren die je koopt, gemaakt zijn op een duurzame en eerlijke manier.


Hieronder vind je de coördinaten waarmee je de drinkbusjes vindt in elke provincie.

Schat 1:

Antwerpen – Hombeek (Mechelen)

Onze ‘schat’ van Mechelen ligt langs de Eglegemvijver in Hombeek, een mooi stukje natuur en een belangrijke rustplaats voor vogels. Vooral in de winter gonst het hier van het leven. Een ideale bestemming voor vogelliefhebbers. Voor de sportievelingen is er een vis-, zeil- en windsurfclub. De Eglegemvijver ontstond eind 1960 als zandwinningsput voor de aanleg van de E19. Tijdens de winter strijken er grote groepen watervogels neer, zoals de bergeend, kuifeend, tafeleend, krakeend, fuut, meerkoet en kokmeeuw. De ‘Put van Hombeek’ zoals de Eglegemvijver soms wel eens genoemd wordt, wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.  Je kunt hier rond de vijver fietsen en wandelen. Zit je liever aan of op het water, dan kun je aansluiten bij de vis-, zeil- of windsurfclub. Voor ieder wat wils. Zwemmen is niet toegestaan in de vijver.


Coördinaten Google Maps: 51.006, 4.447033
Coördinaten wandel-gps: N51° 00.360' E4° 26.822' (formaat DD°MM.MMM’)


Tip: gevelde boom

Schat 2:

Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaas

Onze ‘schat’ van Sint-Niklaas ligt in de omgeving van het bufferbekken van de Klapperbeek. Tientallen jaren gingen de bewoners van Nieuwkerken en Sint-Gillis-Waas bij hevige regenval gebukt onder wateroverlast. Onder meer omdat de ondergrond het regenwater onvoldoende kon absorberen door de bebouwing en verharding. In 2003 verrees de redder in nood: een bufferbekken. Het bekken is 7 hectare groot en buffert het water dat in de Klapperbeek samenvloeit. Tegelijk voorkomt deze constructie dat het water te snel stroomafwaarts loopt. Tot slot vormt het bekken, dat onderhouden wordt door vredig grazende schapen, een ideale biotoop voor vogels, amfibieën en insecten. Het dijkpad van het bekken is toegankelijk voor voetgangers en heeft een totale lengte van 1200 meter.


Coördinaten Google Maps: 51.175567, 4.155883
Coördinaten wandel-gps: N 51° 10.534' E 004° 09.353' (formaat DD°MM.MMM’)


Tip: achter de boom

Schat 3

Limburg, Overpelt

Onze ‘schat’ van Overpelt lig in de omgeving van een 800 jaar oude Kastanjeboom in Overpelt, die in 2015 verkozen werd tot de ‘Mooiste boom van Vlaanderen’. De boom ligt op het domein ‘het Hobos’ dichtbij de Hoeve van Drossaert Clerckx, de man die de Bokkerijders uitgeroeid heeft.  Het Hobos, een uniek kleinschalig landschap bevindt zich op de noordwestelijke uitloper van het Kempens Plateau. Oorspronkelijk was het een heidegebied (de Lindelse Heide) dat vanaf de late middeleeuwen werd ontgonnen. Belangrijke getuigen van deze oude ontginningen zijn de nog talrijk aanwezige houtwallen.


Coördinaten Google Maps: 51.185333, 5.385867
Coördinaten wandel-gps: N 51° 11.120' E 005° 23.152' (formaat DD°MM.MMM’)


Tip: tussen mijn twee met mos begroeide benen

Schat 4:

West-Vlaanderen – Brugge

Onze ‘schat’ van Brugge ligt in de omgeving van de brug van de Zwitser Jürg Conzett over de Coupure. Met deze brug werd het ei van Brugge (de stadsomwalling) terug intact. Nu hoeft niemand nog om te lopen of te fietsen. De brug is een hedendaags toonbeeld van techniek, een pareltje van architectuur en vindingrijkheid. De brug integreert zich perfect in het Brugse landschap van de vroegere stadsomwalling.


Coördinaten Google Maps: 51.20495, 3.237183
Coördinaten wandelgps: N 51° 12.297' E 003° 14.231' (formaat DD°MM.MMM’)


Tip: laag bij de grond

Schat 5:

Vlaams-Brabant, Asse

Onze ‘schat’ van Asse ligt in een prachtig stukje natuur waar het hoppeveld zijn eerste scheuten laat zien. In Asse gaan om de twee jaar de Hopduvelfeesten door. De Hopduvel is het symbool voor de stormwind die eind augustus lelijk te keer gaat. Jaarlijks pronken hoppescheuten op de spijskaart van vele restaurants in Asse.


Coördinaten Google Maps: 50.920867, 4.211767
Coördinaten wandel-gps: N50° 55.252' E4° 12.706' (formaat DD°MM.MMM’)


Tip: 150 cm

Tips:

1) Je zoekt een groen drinkflesje (zie onder) van CM.

2) Nader je de verstopplaats, hou dan rekening met een mogelijke afwijking (nauwkeurigheid gps) van ongeveer 10 meter. Dit wil zeggen dat je op het dichtste punt in een cirkel van ongeveer 10 meter naar het voorwerp moet zoeken.

3) Geef niet te snel op tijdens het zoeken. Het flesje kan ingepakt zijn en/of verborgen liggen in een boomholte, onder struiken, in de grond …  Draag zorg voor de natuur en verniel niets.

4) Let op dat er tijdens het zoeken geen ‘toeschouwers’ in de buurt zijn.  Als je het flesje vindt, stap dan even weg van de plaats en open het flesje op een veilige plaats.  Noteer of fotografeer de code die in het flesje zit en plaats het flesje – met de code – discreet op de oorspronkelijke vindplaats terug.
5) Je kunt de coördinaten ook openen via dit GPX-bestand. Dat kun je overzetten op een wandel- of fiets-gps of op je smartphone, te openen met een passende app. Ook via deze Google-kaart vind je onze schatten terug. Deze kan geopend worden op je smartphone met Google Maps.

6) Niets gevonden?  Geen nood, vanaf 3 juni komen er ook enkele extra hints op deze webpagina.

Info gps-werking Pasar

Wist je dat er bij Pasar maar liefst 9 gps-clubs bestaan?  De vrijwilligers in deze clubs zijn echte gps-liefhebbers en organiseren voor hun leden/deelnemers jaarlijks tal van gps-cursussen en activiteiten. Zowel met een wandel- of fiets gps als met een smartphone kom je er aan jouw trekken. Alle info over de gps-werking vind je op www.pasar.be/gps en op onze facebookpagina.

Vragen?

Vragen over de wedstrijd kun je sturen naar leef@cm.be. Vragen over coördinaten, apps en gps’en kun je sturen naar alain.segers@pasar.be.