Curieuzeneuze-
mosterdpot

André was dertig toen zijn fascinatie voor mosterd begon. Meer dan 750 mosterdpotten later mogen we zijn verzameling beslist een curiosum noemen. Museummateriaal zelfs, zo blijkt.

‘Ze noemen mij de mosterdman’

André Delcart (72)

Begeesterd door culinair erfgoed


‘Uit nieuwsgierigheid heb ik ooit een koksopleiding gevolgd. Toen ik ontdekte dat het soort mosterd de smaak van stoverijen mee bepaalt, wilde ik er alles over weten. In mijn vrije tijd schuimde ik rommelmarkten en mosterdfabrieken in heel Europa af. Altijd op zoek naar een uniek stuk, van gemerkte mosterdpotten tot reclameborden en zelfs machines.’

‘Vaak kwam ik met lege handen thuis, maar als ik iets vond, was ik zo blij als een kind. Mijn verzameling nam thuis ruim 22 vierkante meter in. Maar wat als ik er straks niet meer ben, dacht ik. Dus heb ik toegezegd toen er musea geïnteresseerd waren. Zo blijft mijn levenswerk bewaard en kan iedereen mee genieten.’

Tekst: Marion Aussems, Foto’s: Lieven Van Assche