Waar komt dit nieuws vandaan?

Recent verscheen een overzichtsstudie van 16 studies die de impact van krachttraining onderzocht. Daaruit bleek dat 30 tot 60 minuten spierversterkende oefeningen per week het risico op vroegtijdig overlijden met 10 tot 20 procent vermindert.

Deelnemers die spierversterkende oefeningen deden, hadden minder risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Dit positieve effect is nog groter als je krachttraining combineert met aerobe sporten zoals lopen, fietsen, zwemmen of wandelen.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Richtlijnen over beweging en gezondheid bevelen aan om 150 minuten per week fysiek actief te zijn. Eerder onderzoek toont aan dat je levensverwachting hierdoor toeneemt.

Nieuw in deze overzichtsstudie is dat het gunstige effect het grootst is wanneer je tussen 30 en 60 minuten per week krachtoefeningen doet.

Gezonde beweeggewoonten gaan vaak hand in hand met gezond eten, voldoende slapen, niet roken en geen overgewicht hebben. Ook dat helpt om langer te leven.

Leef je langer door krachttraining?

JA

Een half uur tot een uurtje per week krachttraining, verlaagt het risico op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Als je dit combineert met aerobe sporten, zoals wandelen, fietsen, lopen of zwemmen, stijgen je kansen op een langer leven zelfs nog meer.

BRON: Gezondheid en Wetenschap

Ook meer bewegen? CM geeft je een duwtje in de rug:

Ontdek ook