Factcheck

Worden zijsteken veroorzaakt door je milt?

Voor veel sporters, zeker hardlopers, is het een bekend fenomeen: de steek in de flank. Meestal is het een scherpe pijn, net onder je ribbenkast. Is de milt de boosdoener?

WAAR KOMT DIT NIEUWS VANDAAN?

Pijn in de zij tijdens het sporten is een typisch verschijnsel waar veel mensen en populaire gezondheidswebsites een verklaring voor denken te hebben: te veel gegeten, een slechte conditie, zuurstoftekort van de ademhalingsspieren, problemen in de milt, niet goed opgewarmd …


De laatste twintig jaar hebben een aantal onderzoekers zich verdiept in de materie, op zoek naar de mogelijke oorzaken en beïnvloedende factoren. Een samenvattend artikel in het tijdschrift Sports Medicine brengt meer duidelijkheid.

HOE MOETEN WE DIT NIEUWS INTERPRETEREN?

De milt wordt vaak genoemd als oorzaak. Dat zou komen doordat er tijdens sportieve inspanningen verhoogde trekkrachten zijn op de ligamenten die het middenrif verbinden met de milt, lever en maag. Dat verklaart echter niet waarom er ook pijn kan optreden lager in de buik, en is dus onwaarschijnlijk. Pijn afkomstig van inwendige organen zelf is ook onwaarschijnlijk, want die is typisch dof en meer in het midden van de buik voelbaar.


Omdat de steken ook optreden bij inspanningen van lage intensiteit, is zuurstoftekort van de ademhalingsspieren (middenrif) waarschijnlijk geen oorzaak. Net zoals zuurstoftekort en uitzetting van de darmen, aangezien de steken ook voorkomen wanneer sporters niet gegeten hebben. Het ligt ook niet aan een slechte opwarming of koude weersomstandigheden.


Irritatie van het buikvlies houdt het meeste steek. De pijn daar is scherp en lokaal. Omdat het buikvlies zich over de gehele buik bevindt en minder strakgespannen is aan de zijkanten, kan het bij beweging en uitzetting van de maag meer pijn doen.

Conclusie: Nee

Pijnlijke steken in de zij die tijdens een inspanning optreden, worden waarschijnlijk niet veroorzaakt door de milt of door andere organen en spieren. De meest waarschijnlijke verklaring is een irritatie van het deel van het buikvlies dat in verbinding staat met het middenrif, maar er is meer onderzoek nodig.

BRON www.gezondheidenwetenschap.be