Factcheck

Is een klassiek broodje smos gezond?

Het smoske is cultureel erfgoed in Vlaanderen, maar het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt de broodjes af. Is dat terecht?

WAAR KOMT DIT NIEUWS VANDAAN?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil scholen ondersteunen om meer gezonde belegde broodjes aan de leerlingen aan te bieden. Het klassieke smoske is dat niet, zegt Gezond Leven.


In het secundair onderwijs bieden zeven op de tien scholen broodjes of boterhammen aan. Leerlingen kunnen in de meeste scholen kiezen voor donkere broodsoorten, maar ze moeten er specifiek naar vragen, omdat wit de standaard is. Gezond Leven wil bruin brood als standaard en raadt aan om meer plantaardig beleg, zoals hummus en pompoenspread, te gebruiken in het aanbod.

HOE MOETEN WE DIT NIEUWS INTERPRETEREN?

Omdat je ze niet zelf bereidt, weet je niet goed hoeveel calorieën een belegd broodje bevat. Als er 10 ml extra olijfolie op zit, betekent dit 90 extra kilocalorieën (kcal). Een gezonde lunch zou ongeveer een derde van de dagelijkse hoeveelheid calorieën mogen bevatten. Voor een volwassen man met een behoefte van 2 500 kcal per dag, betekent dit zo’n 800 kcal. Voor een volwassen vrouw of voor een jongere is dat sowieso minder. Een dik belegde smos kan wel tot ruim 800 kcal bevatten.


Een klad mayonaise op een wit broodje, gevolgd door dik belegde sneetjes ham en kaas, een eitje en groentjes: het bekend smoske is geen gezonde hap. Een lunchpakket met drie volkorenboterhammen met smeervet en beleg, plus fruit en groenten, bevat minder calorieën dan een smoske. Kies je een enkel belegd volkoren broodje zonder mayonaise, dan ziet het er al veel beter uit. Eet tot je genoeg hebt. We hebben de gewoonte om porties dieje in een broodjeszaak of op restaurant krijgt helemaal op te eten. Die porties zijn niet afgestemd op ieders individuele nood. Je zult dus vaak te veel eten.

Conclusie: Nee

Een smoske bevat gemiddeld meer calorieën dan drie belegde volkorenboterhammen met een stuk fruit. Het nationaal broodje smos kan nog op scholen, maar het algemeen aanbod moet gezonder worden.

BRON www.gezondheidenwetenschap.be