01

Kampeer op (on)bekend terrein

Sla je tent op in je eigen tuin of logeer op een buitengewone manier in je buurt. Want ook wie geen eigen tuin of tent heeft, kan een stukje vakantiegevoel in huis halen. Van de West-Vlaamse polders tot de Limburgse bossen: de mooiste pareltjes ontdek je deze zomer vanuit een tipitent.

Het eenmalig initiatief komt van Natuur en Bos dat met het openstellen van natuurgebieden mensen uit eenzelfde bubbel op een onvergetelijke ervaring wil trakteren. Op de gloednieuwe website www.buitengewoonkamperen.be vind je alle info.

Ook nieuw deze coronazomer is het 'Welcome to my garden' platform, waar landgenoten hun tuin gratis openstellen voor avonturiers met een tent. Ontdek het zelf via www.welcometomygarden.be.

Mag het voor jou net iets minder avontuurlijk, maar heb je wel zin om op een goedkopere manier een andere streek te verkennen? Dan is huizenruil misschien iets voor jou.

Online vind je verschillende platformen die het mogelijk maken om van een knus appartement in de stad naar een huis op de buiten en terug te reizen.

Huizenruil: minder avontuurlijk, maar minstens even spannend
02

Organiseer een (film)festival in openlucht

Een filmpje of serie meepikken onder een dekentje? Geef toe, gezelliger wordt het niet. Waarom kan dat in de zomer niet in openlucht?

Of je nu languit in het gras ligt in het park of in een stoel hangt op je terras. Zelf je popcorn maakt of resoluut kiest voor een gezonde snack. Het groots aanpakt met een (gehuurde) beamer of kijkt op je smartphone of laptop. Plezant wordt het ongetwijfeld.

Online vind je huurfilms vanaf 5 euro per dag. Wie voor de complete bioscoopervaring gaat, kan online een beamer huren. Afhankelijk van het type toestel dat je kiest, variëren de prijzen tussen 20 en 35 euro per dag.

Eerder een muziek- dan een filmliefhebber? Dan dans je deze zomer misschien wel op de beats van Tomorrowland in je tuin. Op internet vind je een overzicht van Belgische en internationale concerten en festivals die je gratis of aan democratische prijzen kunt streamen.

Mag de schermtijd wat minder? Organiseer dan samen met je kind(eren) een spelletjesfestival. Wie weet liggen er op zolder nog gezelschapsspellen uit jouw kindertijd? Voor de dag ermee en spelen maar.

Ook zelf spelletjes maken kan een leuke activiteit zijn. Het internet – en dan vooral Pinterest – bulkt van de ideeën om zelf aan de slag te gaan. Je komt er snel achter dat je niet veel materiaal nodig hebt om een leuk en actief spel in elkaar te steken.

Tuinbioscoop
03

Vul je picknickmand en trek eropuit

Denk samen met je gezinsleden of een goede vriend(in) na over een lekkere en gezonde driegangenmaaltijd. Laat ieder een deel van de maaltijd voor zijn of haar rekening nemen: van hapjes tot dessert, inclusief zelfgemaakte, alcoholvrije drankjes.

Stop alles in herbruikbare dozen of bokalen en o ja, vergeet zeker je picknickdeken niet. Trek er te voet of met de fiets opuit om een leuk plekje dicht bij huis te spotten. Geniet van het samenzijn, de natuur en het lekkere eten.

Absoluut geen idee van wat je kunt maken? Surf voor gezonde inspiratie naar de receptenpagina van Gezond Leven op www.zekergezond.be.