01

Verken de omgeving via het water

Heb je zin om een stad te bezoeken, maar wil je liever niet stapvoets rijden tot in het centrum? Wist je dat Antwerpen een waterbus heeft die passagiers vervoert tussen onder meer Kruibeke, het centrum en de haven? Vaak niet alleen de snelste, maar ook de goedkoopste, duurzaamste en meest relaxte manier om naar Antwerpen af te zakken. Meer info over de verschillende trajecten, de prijs voor een ticket en de duurtijd van de rondvaarten, vind je op de website van de Antwerpse waterbus.

In Gent geen waterbus, maar wel een hop on hop off watertram die zes toeristische attracties, waaronder het Gravensteen en de Sint-Baafskathedraal, met elkaar verbindt. In tegenstelling tot het Antwerpse broertje dat altijd uitvaart, dobbert de watertram slechts enkele maanden per jaar op de Gentse wateren. Dit jaar gaat het seizoen op 16 juli van start. Voor meer info, surf naar de toeristische website van de stad Gent.

Let op, op de waterbus en watertram gelden dezelfde maatregelen als op de rest van het openbaar vervoer: anderhalve meter afstand houden en een mondmasker opzetten, zijn er verplicht.

Niet echt een stadsmens, of integendeel, veeleer een stiltezoeker? Dan moet je deze zomer beslist een tochtje op een fluisterboot maken. De naam zegt het zelf: dankzij de geruisloze en groene elektromotor van een fluisterboot ontdek je de mooiste plekjes en dieren nu vanop fluisterafstand. De bootjes zijn duidelijk aan een opmars bezig, want ze varen inmiddels in recreatiegebieden over heel Vlaanderen.

Met een fluisterbootje vaar je geruisloos door de natuur
02

Breng een bezoek aan het Riolenmuseum

Op sommige dagen is het zo heet dat je het liefst van al in een diepe, donkere put, ver weg van alle zonnestralen wilt verdwijnen. Het goede nieuws is dat dit ook kan. In onze hoofdstad nog wel. In het Riolenmuseum kruipen bezoekers en gidsen dagelijks enkele meters de dieperik in om er het riolennetwerk te verkennen.

Maar liefst 1.900 km aan riool ligt er onder de Brusselse voetpaden verscholen. Een aanrader voor kinderen (en volwassenen) die vanuit de onderbuik van de stad de geschiedenis van de Zenne en het waterzuiveringsproces willen leren kennen. De geluiden en het uitgebreide geurenpalet krijg je er gratis bij.

Het museum dat een tijdlang de deuren sloot om de verspreiding van Covid-19 in te dijken, heropent op dinsdag 30 juni. Meer info rond online boekingen en toegankelijkheid vind je op de website van het museum.

03

Fiets eens door in plaats van langs het water

Je kunt fietsen en je kunt door het water fietsen. Allebei leuk en gezond, al is het tweede mits wat opspattend water wellicht nog net dat tikkeltje verfrissender. Meer dan 200 meter lang fiets je dwars door de vijver. Een beleving op zich: je ruikt en ziet, maar proeft het water nog net niet.

Niet alleen fietsers, maar ook wandelaars en joggers vinden massaal de weg naar het uniek stukje fietspad aan fietsknooppunt 91 in Bokrijk. Ook wie met de wagen of de trein komt, kan deze gratis toeristische trekpleister niet missen.

Voor alle informatie, surf naar de website van Toerisme Limburg.

Dame fietst door het water
04

Ravot met je minder mobiele vriend(in) of familielid op het strand

Toegegeven, iemand in een rolstoel vervoeren vergt wel een beetje oefening. Die persoon daarom thuislaten? Geen denken aan, want ook voor mensen die moeilijker te been zijn, bedachten toeristische diensten slimme oplossingen.

Aan de Belgische kust bijvoorbeeld kun je op verschillende plaatsen strandrolstoelen huren. Niet alleen comfortabel, maar ook erg plezant voor zowel wie duwt als wie geduwd wordt. Want zeg nu zelf, wie geniet er niet van een fris briesje, zand tussen de tenen en opspattend zeewater?

De smaak te pakken? Misschien is een Samana- of Jomba-vakantie wel iets voor jou? Elk jaar trekken duizenden jonge en minder jonge begeleiders en personen met een chronische ziekte of beperking er samen opuit. Ook jij kunt erbij zijn. Voor meer info, surf naar de vakantie-overzichten van Samana en Jomba.

Aan de Belgische kust kun je op verschillende plaatsen strandrolstoelen huren
05

Maak een plonsje in de buurt

Wildzwemmen is in ons land verboden. Tenzij expliciet staat aangegeven dat het mag. En dat is maar zelden het geval. Hoe onweerstaanbaar en onschuldig een zwempartijtje bij 30 graden ook lijkt, vaak is het verbod er met een reden. Een ijskoude onderstroom bijvoorbeeld kan een snelle thermische schok teweegbrengen.

Gelukkig ligt in ieders buurt wel een binnen- of buitenzwembad, een wellnesscenter of een recreatievijver waarop je naar hartenlust kunt watersporten. Naast veilig ook gezond. Deze website laat op elk moment van de dag zien hoe het met de waterkwaliteit van het zwembad of de vijver is gesteld.

Kind op SUP