Een keertje zondigen kan altijd, maar voor het overige houden we vast aan gezonde en evenwichtige maaltijden. En waarom zouden die niet uit alle windstreken kunnen komen?

Met dank aan de receptenpagina van Gezond Leven op www.zekergezond.be geven we je inspiratie voor een exotisch dagje in de keuken. Niet getreurd, ook voor wie meer van traditionele kost houdt, heeft de website aardig wat te bieden.

Trouwens, hoe verleidelijk het ook is om voortaan elke dag de wereld op je bord te halen, je doet het beter niet. Groenten die de halve planeet afleggen vooraleer ze in je koelkast belanden, zijn niet alleen duur, maar ook erg belastend voor het milieu.

Beter vervang je ze door lokale en seizoensgebonden alternatieven. Lokaal of niet, volgende voorstellen zijn om bij te watertanden.

Groenten die de halve planeet moeten afleggen, zijn erg belastend voor het milieu
01

Ontbijt: gezonde American pancakes met fruit

Het ontbijt. In veel culturen is het de belangrijkste maaltijd van de dag. Dankzij het ontbijt zet je je metabolisme al vroeg aan het werk, wat de verbranding van calorieën ten goede komt.

Ook in Amerika hebben ze dat begrepen. Want met hun nationale gerecht bij uitstek - American pancakes met fruit - begint je dag sowieso goed. Het recept voor die kleine pannenkoekjes vind je hier.

Oosterse salade
02

Lunch: Chinese rauwkostsalade met kip

België is een echt broodland. Veel mensen trekken dan ook elke dag met hun boterhamdoos naar het werk. Toch kan het zeker geen kwaad om af en toe wat creatiever uit de hoek te komen en eens iets anders uit te proberen. Wat dacht je van dit oosters slaatje met kip?

03

Diner: Mexicaanse chili sin carne

Typische mediterraanse gerechten als gyros en lasagne vinden al heel lang de weg naar de Vlaamse keuken. Ook de Turk, Chinees en Griek bepalen al jaren mee het straatbeeld.

De laatste tijd duiken ook steeds meer nieuwe, gezonde en minder gezonde, alternatieven uit alle werelddelen op. Wie is ondertussen nog niet vertrouwd met het Mexicaanse chili con carne? De sin carne, ofte de zonder-vlees-versie, probeerde je wellicht nog niet uit? Nochtans ook een toppertje.

04

Tussendoortje: Marokkaanse energiereep met dadels

Met drie gerechtjes op een dag redden we het soms niet. Om te blijven functioneren moeten brein en lichaam tussendoor ook voldoende brandstof krijgen.

Het liefst van al grijp je bij een knorrende maag niet naar de inhoud van de snoepautomaat, maar naar een gezonde snack. De Marokkaanse energiereep met dadels is in ieder geval het perfecte tussendoortje.

Grijp bij een knorrende maag niet naar de koekjesautomaat, maar naar een gezonde snack
05

Drankje: Indische mangolassi

Een mens moet natuurlijk ook iets te drinken hebben. Water is het gezondst, dat weet het kleinste kind. Maar af en toe snakken we ook naar een fris en voedzaam alternatief, in dit geval naar het exotische mangolassi.

Ontdek ook