01

Probeer de enige Vlaamse zetellift uit

Wie houdt van een vleugje nostalgie, moet ongetwijfeld eens naar heuvelland. Want daar te midden van de heuvels bouwden Oostenrijkse Alpenspecialisten in 1957 een authentieke kabelbaan. Weg van alle drukte zweef je er tussen de wijnranken en de mooie vergezichten. Bij goed weer piep je met gemak even over de Franse grens en kun je ook de ijzertoren in Diksmuide tegen de horizon zien aftekenen.

De kabelbaan vormt voor velen een aangename verpozing tussen het geweld van heuvels en bossen. Ook wie moeilijker te been is, kan hierdoor met gemak de Baneberg en Vidaigneberg bedwingen.

Overtuigd? Bezoek dan deze website voor de laatste stand van zaken.

Bij goed weer piep je met gemak over de Franse grens
02

Fiets een keertje op tien meter hoogte

Dat je in Limburg door het water kunt fietsen, wisten we al van vorige week. Maar dat met Fietsen tussen de bomen vorige zomer nog een nieuwe toeristische attractie opende, is minder bekend.

Fietsen tussen de bomen, dat doen we allemaal wel eens, niet? Akkoord, maar op tien meter hoogte tussen de boomtoppen, geeft het een heel andere kick. Een fietspad van 700 meter lang en 10 meter hoog dat je in twee cirkelbewegingen bedwingt, brengt je pas echt in hogere sferen. Je blik op de weg, de handjes los op het stuur en je ogen af en toe afglijdend, geef toe dat is genieten.

Fietsen door de bomen ligt aan fietsknooppunt 272 te midden van natuurgebied Pijnven in het dicht beboste Bosland. Geen flandrien? Niet erg, ook wandelaars en joggers zijn meer dan welkom om het pareltje te bewonderen. Meer details vind je op de website van Toerisme Limburg.

Fietsen door de bomen
03

Klik je vast en zoek de hoogte op

Wandelen of fietsen door de bomen, leuk op een lazy sunday. Een ritje op de kabelbaan in Heuvelland: gezelligheid met de ganse familie. Maar wat als je op zoek bent naar avontuur? Wat als je houdt van duizelingwekkende hoogtes? Wat als je stiekem kickt op een risico? Toegegeven, dan is een hoogteparcours wellicht net iets meer je ding.

Even googlen en je vindt de klimmuren en hoogteparcours nog net niet in je achtertuin. Vastklikken, (hoogte)meters maken en genieten maar van die kriebels in je buik.

De getuigenheuvel vormt samen met de gelijknamige Hotondmolen het dak van Oost-Vlaanderen
04

Bestijg een van de vele duizelingwekkende uitkijkpunten

Het Museum aan de stroom in Antwerpen, bij het brede publiek bekend als het MAS ligt in het hartje van bruisende wijk Het Eilandje. Het gebouw van tien hoog, langs alle kanten door indrukwekkende raampartijen omsingeld, beschikt ook over een geweldig panoramisch dak.

De klim van 60 meter doorheen de zogenoemde wandelboulevard is dankzij de vele roltrappen een eitje. Enkel voor de laatste meters moet je op je eigen beenspieren vertrouwen. Minder mobiele bezoekers die in een rolwagen komen, verwittigen het best even op voorhand. Zij worden vervolgens met een lift naar het allerhoogste punt van het gebouw gebracht.

Omwille van de maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het Covid-19-virus in te dijken, is de toegang tot het MAS momenteel niet gratis. Voor meer info en prijzen, surf naar de website van het MAS.

En waaraan denk je bij de woorden trap, Callboys en brandstichting? Juist, de Vlooybergtoren in het pittoreske Tielt-Winge. Het kunstwerk – want dat is het ook echt – dankt haar typische oranje kleur aan het gebruik van roestvrij staal. Het oranje moet mensen aan het ijzerzandsteenerfgoed van de streek herinneren.

In 2018 werd de toren nog verwoest door een brand, maar ondertussen prijkt de elf meter hoge trap terug op haar oorspronkelijke plek. Dankzij deze unieke ligging op een van de hoogste locaties in het Hageland kijk je met gemak tot in Genk of Vilvoorde.

Zo bekend als vorige uitkijktorens zijn, zo nobel onbekend is de Hotondberg in de Vlaamse Ardennen. Nochtans vormt de getuigenheuvel samen met de gelijknamige Hotondmolen het dak van Oost-Vlaanderen. Heb je al enige klimmeters in de benen, maar krijg je er maar geen genoeg van? Loop dan zeker even langs het uitkijkpunt in de Hotondmolen waar nog enkele hoogtemeters te winnen vallen.

Vlooybergtoren