01

Vrij ademen en beter sporten

Als je nog maar pas bent gestopt met roken, zijn de voordelen voor je gezondheid niet altijd meteen voelbaar. En toch mag je al positieve effecten verwachten. Je lichaam begint aan een grote schoonmaakbeurt van zodra je stopt met roken.

Al na een paar uur is de hoeveelheid koolstofmonoxide in je bloed spectaculair gedaald. Na enkele dagen beginnen je longen zich te reinigen en kun je weer vrijer ademen.

Daardoor zullen je sportprestaties verbeteren. Na een jaar stoppen met roken, is je risico op hartziekten gehalveerd. Na 15 jaar is dat risico hetzelfde als bij iemand die nooit heeft gerookt. 

Beste manieren om te stoppen

02

Minder rimpels en verkleuringen

Roken heeft niet alleen negatieve gevolgen voor je gezondheid, maar ook voor je uiterlijk. Omdat je rookt, verkleuren je nagels, je vingers en je tanden. 

Je haar is vaker dof en je huid gaat er grauw en bleek uitzien. Je krijgt duidelijke rimpels op je bovenlip en hebt meer last van rode vlekken in het gezicht. 

Als je stopt met roken veroudert je huid minder snel en door de betere doorbloeding krijg je meer blos op je wangen. Je komt er frisser voor en ook je adem en je kledij zullen een heel pak frisser ruiken. 

03

Goedkoop in de portefeuille

Een leuk aspect aan stoppen met roken is dat je geld uitspaart. Rook je normaal een pakje per dag? Dan betekent stoppen een besparing van 2.000 euro per jaar. Je kunt vast wel iets leuks verzinnen om dat geld aan te besteden. 

Blijven roken is op termijn altijd duurder dan het tijdelijke gebruik van medicatie bij het stoppen. Met de financiële tussenkomst van de Vlaamse overheid betaal je maar een deel van de kosten bij de tabakoloog zelf en worden geneesmiddelen op voorschrift grotendeels terugbetaald.  

Vind een tabakoloog

04

Minder stress

Rusteloosheid, angst en stressgevoeligheid zijn mogelijke ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken. 

In het begin ervaar je meer stress doordat je lichaam schreeuwt om nicotine. Die fysieke afhankelijkheid gaat voorbij.

Na de fysieke ontwenning voel je je als gestopte roker minder gestrest dan als roker. 

Onderzoek toonde bovendien aan dat personen met een depressie die stoppen met roken, zich mentaal beter voelen nadat ze gestopt zijn. 

05

Beter voor vruchtbaarheid

Als je stopt met roken, kun je een aantal vruchtbaarheidsrisico’s weer omkeren. Rook je als vrouw, dan kan het aantal eicellen in je lichaam al kleiner geworden zijn, en loop je het risico op een vroegtijdige menopauze.

Daarnaast kun je moeilijker zwanger geraken omdat de werking van de eierstokken vermindert. De eicellen nestelen zich moeilijker in je baarmoeder. 

Als man heb je vaker erectieproblemen dan niet-rokers. De kwaliteit van je sperma gaat er sterk op achteruit. Je produceert minder zaadcellen en ze zijn minder beweeglijk, waardoor je kansen op voortplanting kleiner zijn.  

Tegemoetkoming rookstopbegeleiding Goedkopere rookstopmiddelen