1. Facing/Facet
  is een laagje tandkleurig vullingsmateriaal van composiet of een dun schildje van porselein. 

  Bij een beperkte beschadiging of een sterke verkleuring van de tand bedekt de tandarts de tand met een laagje vullingsmateriaal of een keramisch schildje.
 2. Kroon
  is een kapje uit metaal of keramiek met een laag porselein. Als een tand sterk beschadigd of broos is, vervangt een kroon de buitenste natuurlijke lagen.

  De kroon wordt over een stuk van de tand geplaatst. We kennen allemaal de gouden tand van vroeger, die nu nog zelden voorkomt. Tegenwoordig gebruiken we vooral keramiek. Kronen zijn nauwelijks van echte tanden te onderscheiden.
 3. Brug 
  beslaat meerdere met elkaar verbonden kronen. 

  We gebruiken een brug om een of meerdere verloren tanden te vervangen. De tanden naast de ontbrekende tanden worden omslepen en krijgen een kroon. Daartussen hangt een zwevende kroon die de ontbrekende tand vervangt.
 4. Implantaat 
  is een kunstwortel uit titanium. 

  Om kronen en bruggen te plaatsen heb je goede tandwortels nodig. Is de wortel niet meer gezond of afwezig, dan plaatst de implantoloog een implantaat in het kaakbeen.

  Als het implantaat is vastgegroeid, komt er een tussenstuk en een kroon op. Dit is ook een alternatief voor een brug, wanneer je geen gezonde tanden wilt slijpen.
 5. Uitneembaar kunstgebit  
  is een uitneembare prothese die een of meerdere tanden vervangt. 

  Als een groot deel van het gebit ontbreekt, kiezen mensen vaak voor een kunstgebit. Dat is veel goedkoper dan alle verdwenen tanden te vervangen door implantaten of bruggen.

  Er zijn volledige prothesen, die alle tanden van de boven- of onderkaak vervangen, en gedeeltelijke prothesen.
 6. Klikgebit of overkappingsprothese 
  is een uitneembare prothese die vastklikt op implantaten of natuurlijke tanden. 

  Soms gaat een kunstgebit te los zitten. Dat gebeurt vooral in de onderkaak. Een klikgebit klik je op een tussenstuk op de implantaten of op de tanden. Daardoor zit het steviger vast. Je kunt het wel nog altijd zelf uitnemen en weer vastklikken.