1. Eet gezond, zo blijf je in balans

Een matig, gevarieerd en evenwichtig eetpatroon geeft je het gevoel dat je meer energie hebt. Gezond eten levert de nodige bouwstoffen die noodzakelijk zijn om te functioneren, fysiek en mentaal te ontwikkelen.

  • Organiseer je kasten en koelkast zo dat je vooral de gezonde etenswaren ziet. Zet een fruitmand op de keukentafel en cornflakes, chips, gebakjes, limonade en koekjes uit het zicht.
  • Verdeel ongezonde voedingsmiddelen in meerdere kleine porties en berg ze zo op. Grijp je er toch naar, dan eet je er automatisch minder van.
  • Heb je de neiging om te veel te eten? Eet dan uit kleinere borden en zet geen kookpotten op tafel. Je schept vaker bij als de pot op tafel staat.

2. Slaap voldoende, zo hou je je energie op peil

Slapen helpt om je energiepeil weer op het juiste niveau te krijgen en om informatie te verwerken. Wie goed en voldoende slaapt wordt minder snel ziek, kan zich beter concentreren en kan beter omgaan met de vele prikkels van overdag.

  • Bouw een vaste avondroutine op. Zet bijvoorbeeld de ontbijttafel klaar voor de volgende morgen, doe je pyjama aan en poets je tanden. Na een tijdje weet je lichaam dan automatisch dat het tijd is om te slapen.
  • Sta zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip op, anders verstoor je je bioritme. Wil je in het weekend uitslapen? Dan kan een uurtje langer blijven liggen geen kwaad.
  • Maak van je slaapkamer geen tweede woonkamer of bureau, ook niet nu je vaker van thuis werkt. Je komt het best tot rust als je niet te veel prikkels om je heen hebt.

3. Beweeg regelmatig, zo word je sterker

De meeste mensen weten het wel: we zitten te veel. Door dagelijks te bewegen bouw je meer weerstand op en word je minder vatbaar voor infecties. Het verlaagt je kans op een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Je voelt je ook meer ontspannen.

  • Je hoeft je niet elk moment van de dag in het zweet te werken om toch te bewegen. Bewegingen met lichte intensiteit tellen al mee. Vraag je bij elke taak die je dagelijks doet af of je die niet evengoed rechtopstaand kunt doen, zoals telefoneren.
  • Afwisselen stimuleert. Je kunt eens naar je grootouders fietsen in plaats van de auto te nemen om te gaan zwaaien aan het raam. Of neem eens de trap naar je appartement in plaats van de lift. 
  • Wat je graag doet, doe je beter. Kijk je ernaar uit om af te spreken met je bubbel in de tuin? Dan vind je het misschien geen moeite om al rechtstaand te aperitieven.

4. Denk aan je mentaal welzijn, zo ben je gewapend in moeilijke tijden

Je mentaal welzijn werkt als een buffer in moeilijke periodes. Voel je je mentaal goed? Dan kun je de dagelijkse stress doorgaans beter de baas, vind je meer energie om je talenten te ontplooien en kun je ook productiever werken.

  • Probeer tijd te maken voor ontspannende activiteiten. Ook al zorgt het inplannen ervan soms mee voor spanning, zo zorg je er bewust voor dat je ontspanningsmoment kan doorgaan.
  • Soms is het allemaal even te veel. Durf keuzes te maken en nee te zeggen. Aanvaard de hulp van vrienden en familie, zij kunnen je door de minder goede momenten heen helpen.
  • Je mag best wat meer tegen jezelf zeggen dat je ok bent en dat je het, gezien de huidige omstandigheden, goed doet. Ga aan het einde van de dag bewust na waarvoor je jezelf wilt complimenteren.

5. Verzorg je netwerk, zo sta je er niet alleen voor

Tijdens de lockdown ontdekten we allemaal hoe belangrijk het is voor je gezondheid om andere mensen te kunnen ontmoeten. Wie een sociaal netwerk rond zich heeft, heeft meer vertrouwen in het leven, presteert beter en wordt minder vaak ziek.

  • Werk samen met een kennis aan hetzelfde projectje of streef een gemeenschappelijk doel na, zoals zwerfvuil oprapen tijdens een wekelijkse wandeling. Dat zorgt voor een positieve stimulans en samenhorigheid.
  • Een klein gebaar betekent niet alleen veel voor de ander, maar ook voor jou. Draait je buur tijdens deze periode lange werkdagen? Dan kan een verse ovenschotel voor de deur veel deugd doen. En dat geeft ook jou een goed gevoel.
  • Onze contacten zijn beperkter nu, maar ze zijn er wel. Eens videobellen met een vriend die met gelijkaardige zorgen zit of ook eens nood heeft aan een lach, geeft je het gevoel dat je niet alleen staat.

6. Vergeet je omgeving niet, zo heb je wel degelijk invloed

De lucht die je inademt, het geluid om je heen, groen in je nabije omgeving, verkeersveilige straten om te fietsen en te spelen … De omgeving waarin je woont, werkt en leeft, heeft een directe invloed op je gezondheid.

  • Zet de ramen die zich niet aan de straatkant bevinden dagelijks minstens een half uurtje open om je huis te verluchten. Doe dit extra na het koken, douchen of drogen van was.
  • Heb je een tuin die te groot is voor jou alleen of waarin je niet graag klusjes doet? Misschien kun je hem dan openstellen voor mensen die geen tuin hebben of die op zoek zijn naar grond voor een moestuintje. Ook plantjes op een klein balkon of vensterbank kunnen bijdragen aan een groenere omgeving.
  • Langdurige blootstelling aan veel lawaai veroorzaakt stress. Het mag gerust ook eens stil zijn in huis. De radio moet niet altijd spelen of kan ook zachtjes opstaan. Verstoort nachtlawaai je slaap? Overweeg dan oordopjes.
Gezondheidsgids

Jouw gezondheid: wat je zelf kan doen om gezond en gelukkig te leven

De gezondheidsgids van CM wil een betrouwbare partner zijn voor jouw gezondheid. Wat kan je zelf doen om die te versterken? Hoe kan je voor jezelf zorgen en voor anderen, hoe herken je wat er scheelt? En voel je je toch niet goed, dan leggen we uit wat je zelf kan doen en wanneer je naar je arts moet, in een handige A-tot-Z. Van ‘aambeien’ tot ‘zweten’: klachten en kwalen die je zelf kan  herkennen, voorkomen of laten genezen. Het boek ligt sinds 6 juni in de boekhandel en is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts. Jouw gezondheid kost 29,99 euro en telt 400 pagina’s.