01

Poets je tanden minstens twee keer twee minuten per dag met tandpasta om tandplak te verwijderen. Maak er dus zeker ’s morgens en ’s avonds tijd voor.

02

Kies voor tandpasta met fluoride. Gebruik een tandpasta aangepast aan je leeftijd. Vanaf zes jaar mag je poetsen met een tandpasta met een fluoridegehalte van 1000 – 1450 ppm. Voor jongere kinderen gebruik je een tandpasta met een fluoridegehalte aangepast aan de leeftijd.

03

Ruil je tandenborstel om de drie maanden voor een nieuwe, zeker als de haren van je borstel uiteen wijken.

04

Flos telkens voor het poetsen om tandplak te vermijden. Met tandzijde of flosdraad bereik je de plaatsen waar je met je tandenborstel niet bij kunt. Bij kinderen gebruik je beter geen tandzijde.

05

Eet niet meer dan vijf keer per dag. Als je de hele dag door eet en snoept, blijft de zuurtegraad in je tandplak hoog en heb je meer kans op gaatjes. Als je het tandglazuur telkens twee tot drie uur rust gunt tussen maaltijden en tussendoortjes, kan het herstellen van de zuuraanval.

06

Kies voor water. Frisdrank en fruitsap tasten je tandglazuur aan.

07

Ga minstens één keer per jaar naar de tandarts, ook al heb je geen pijn of problemen. Een kind gaat vanaf 2 jaar het best twee keer per jaar naar de tandarts.