Veroordeel de scepsis van je ouders tegenover gamen niet. Zij zijn kinderen van hun generatie. Net zoals jij een kind bent van de jouwe.

Karen Linten van Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Digitale en Mediawijsheid, kent de voordelen van gamen.

Die voordelen goten we in 9 argumenten, die je onder de neus van je ouders kunt schuiven. Zouden papa en mama de expert durven tegenspreken? Neen toch?

01

Ik ben een Sociaal Wél Capabele Michiel

Akkoord, in de prehistorie zagen we gamen als een asociale bezigheid: iemand sloot zich op in zijn kamer in het gezelschap van console en controller. Dankzij de technologie is dat verleden tijd. Nu is gamen een plek om met vrienden af te spreken en nieuwe mensen te leren kennen.

02

Mijn zelfvertrouwen gaat los door het dak

De slechterik uitschakelen en in het volgende level de eindbaas in de luren leggen, geeft mij een ongelooflijke boost. Ik toon vrienden hoe ze net zo goed kunnen worden in het spel als ik. Ze kijken naar mij op en ik vind het prettig dat ik hen kan helpen.

03

Ik ben vandaag een Orc, morgen een geheim agent en overmorgen Lionel Messi

Gamen is één grote verkleedpartij. Ik experimenteer met de meest uiteenlopende rollen. Zo leer ik mezelf kennen en ontwikkel ik mijn identiteit. Ik ontdek wat ik graag doe en waar ik goed in ben.

Gamen is trainen voor het echte leven: omgaan met succes, maar ook met tegenslagen.
Karen Linten
04

Gamen is een queeste naar kennis

De wereldkaart heeft voor mij geen geheimen meer. Zeg een land en ik geef je de hoofdstad. Noem een belangrijke middeleeuwse pief en ik rammel zijn biografie af. Omdat veel spellen in een vreemde taal worden gesproken, maar in het Nederlands ondertiteld, gaat ook mijn talenkennis er zienderogen op vooruit.

05

Samen met mijn vrienden versla ik de trollenkoning

Eén voor allen en allen voor één. Op mijn eentje delf ik wel eens het onderspit, maar als we samenwerken lukt het om de booswichten te verschalken en naar een hoger level op te stomen. Gamen maakt van mij een teamplayer.

06

Er schuilt een Dancing Dimi in mij

Gamen is topsport, of toch een beetje. Kijken en handelen gebeurt in een fractie van een seconde. Precies en secuur handelen welteverstaan. Net zoals bij darts. Zou Dancing Dimi in zijn vrije tijd gamen? Ik denk het, en ik denk dat hij er nog goed in is ook.

07

Focus houden en alert blijven, want de vijand loert om elke hoek

Mensen kunnen zich niet meer lang concentreren, zo wordt gezegd. Dat geldt alvast niet voor gamers. Focussen en alert blijven is de boodschap om een spel tot een goed einde te brengen.

08

Problemen zijn er om opgelost te worden

In spellen zoals Minecraft ga ik creatief en geduldig te werk om allerlei problemen het hoofd te bieden. Dat vergt fantasie en doorzettingsvermogen. Ik probeer, en als ik faal, dan probeer ik opnieuw. En opnieuw en opnieuw, tot het mij lukt.

09

You win some, you lose some … that’s life

Ik straal als ik win, maar ik ben sportief als ik verlies. Gamen is trainen voor het echte leven: omgaan met succes, maar ook met tegenslagen.

Wil je meer weten over je gamegedrag of dat van je kind?

Klik voor meer informatie op de onderstaande knoppen.