Je onderste tanden raken je tandvlees als je toebijt. En je tanden staan niet hele-maal recht. Norah kreeg van haar tandarts de raad om bij een orthodontist langs te gaan. ‘Ik had ook een spleetje tussen elke tand. Een beetje ruimte is niet erg, maar bij mij zat er 3 kilometer tussen’, lacht Norah.

‘Ik was dus blij toen ik hoorde dat ik een beugel zou krijgen. Je ziet nu al dat mijn voorste vier tanden mooier tegen elkaar staan’, glundert Norah. ‘In mijn klas draagt bijna iedereen een beugel. Ik vond het daarom perfect normaal dat ik er een kreeg.’

‘Wat een verschil met vroeger’, herinnert Katrien zich. ‘Toen ik 16 jaar was en blokjes droeg, was ik een van de uitzonderingen in de klas.’

‘Vroeger wilden kinderen hun beugel verbergen, dat is nu gelukkig anders’
Katrien

Net een reuzenkauwgom

Norah stapte een eerste keer de praktijk van de orthodontist binnen. Op het programma: röntgenfoto’s en een afdruk van haar tanden. ‘Dat was vies. Die mal wordt gemaakt met iets dat ik alleen als dik rubber kan om-schrijven. Ik kreeg net een reuzenkauwgom in mijn mond’.

‘Enkele maanden later hadden we een online raadpleging’, gaat Katrien verder. ‘De orthodontist toonde de foto’s en legde haarfijn uit wat er moest gebeuren. Ze vertelde geduldig hoe de behandeling zou verlopen.

’‘Dat stelde me gerust, want ik wist eerst niet goed wat er allemaal ging gebeuren en dat maakte me nerveus. De orthodontist was gelukkig superlief ’, treedt Norah bij.

Regenboog in je mond

Op de grote dag kon Norah in de spiegel meevolgen hoe de orthodontist haar nagelnieuwe beugel plaatste. ‘Eerst moest ik mijn tanden ontsmetten met een blauw sopje. De orthodontist lijmde de blokjes een voor een op mijn tanden. En ik koos een mooie blauwe kleur voor mijn rekkers’, vertelt Norah.

‘Toen ik blokjes had, kon ik kiezen tussen wit en wit’, vertelt Katrien. ‘Vroeger probeerden de meeste kinderen te verbergen dat ze met een beugel rondliepen. Dat is gelukkig anders nu.

’Tegenwoordig kiezen jonge-ren felle kleuren uit. Je blokjes verbergen hoeft zeker niet. ‘In mijn school koos iemand voor elk blokje een andere kleur. Een hele regenboog in haar mond. Soms krijg je zelfs complimenten.'

Een vreemd gevoel

Tijdens de eerste dagen met haar beugel mopperde Norah om de pijn. Maar de beugel voelde ook vreemd aan. ‘Alsof al je tanden los staan. Dat komt door de spanning op je tanden. Ik was me heel de tijd bewust van die beugel in mijn mond.

‘Toen ik pas een beugel droeg, had ik het gevoel dat ik mijn mond niet meer toe kreeg’, zegt Katrien. Ik moest precies mijn lippen over mijn blokjes trekken.’

In die beginperiode leerde Norah een gouden tip: eet je lievelingseten een dag voor je beugel geplaatst wordt. De dagen nadien is dat te pijnlijk. ‘Een vriendin en ik hadden het geweldige plan om na het plaatsen van mijn blokjes frieten klaar te maken. Mijn tanden deden helaas te veel pijn om ze te kunnen opeten’, zucht Norah.

Kleine aanpassingen

Leren leven met een beugel vraagt af en toe een aanpassing. Hard voedsel zoals wortels of appels zijn bijvoorbeeld moeilijk om te eten. ‘Doorbijten lukt niet, er zou een blokje kunnen losspringen. Daarom snijd ik die appel in partjes en de wortels in dunne reepjes’, legt Norah uit.

‘Ook het tandenpoetsen is anders dan vroeger’, vult Katrien aan. ‘Ze besteedt er extra aandacht aan. Ze moet goed opletten om tand per tand te poetsen, mooi rond de blokjes. Je wilt natuurlijk niet dat tandplak er twee jaar blijft aanplakken. De orthodontist deelde een handig filmpje om te tonen hoe ze dat het beste doet.’

‘Aan die kleine aanpassingen wen je al gauw. Een beugel dragen valt dus reuzegoed mee. Ik ben niet gehaast om van mijn beugel verlost te zijn, maar ik ben wel benieuwd naar het resultaat’, sluit Norah af.

Beugels in cijfers

  • Elk jaar starten om en bij de 23.000 kinderen die aangesloten zijn bij CM een behandeling bij een orthodontist.
  • De meesten starten op hun 13 à 14 jaar, want voor de tegemoetkoming van de ziekteverzekering moet je ziekenfonds het formulier ‘Kennisgeving orthodontie’ ontvangen vóór je 15 bent.
  • Een behandeling bij een orthodontist duurt gemiddeld 18 maanden.
  • Ontvang je vóór je 15 bent een medisch akkoord? Dan krijg je 60% (75% met VT) van de remgelden, supplementen en materialen terugbetaald, met een maximum van 1.050 euro en tot je 22e verjaardag.
  • CM-MediKo Plan biedt tot 500 euro extra tegemoetkoming voor tandzorg.