01

Vervroegd pensioen of wettelijk pensioen?

Wacht je tot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar om met pensioen te gaan? Of stop je vóór deze leeftijd met werken, op voorwaarde dat je voldoende loopbaanjaren achter de rug hebt? Deze keuze heeft een impact op je pensioenbedrag. Op MyPension kun je je pensioendatum en je pensioenbedrag berekenen.

02

Pensioen aanvragen

Wil je vervroegd met pensioen? Dan dien je je aanvraag in bij het gemeentehuis van je woonplaats of online via mypension.be. Wanneer je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt, is een pensioenaanvraag niet nodig, tenzij je in het buitenland woont. Vergeet in beide gevallen niet om je ontslag aan te bieden bij je werkgever. Als reden van ontslag vermeld je pensionering.

03

Hospitalisatieverzekering

Een collectieve hospitalisatieverzekering via de werkgever stopt vanaf het moment dat je met pensioen bent. In de meeste gevallen kun je deze verzekering verderzetten met een nieuw individueel contract bij dezelfde verzekeraar. Voor je toehapt, doe je er goed aan om verschillende hospitalisatieverzekeringen met elkaar te vergelijken. Ook voor wie geen hospitalisatieverzekering heeft, is dit het ideale moment om je te informeren. Wanneer je aansluit voor je 66ste verjaardag, kun je in veel gevallen genieten van een voordeliger tarief. Je kunt je ook bij CM voordelig beschermen tegen hospitalisatie. Via www.cm.be/verzekeringen kun je meteen nagaan welke verzekering het best bij jou past.

04

#moetjustniks

Hoe vul je de vrijgekomen tijd in? Jij hebt de touwtjes in handen. Alles is mogelijk. Misschien kun je een oude hobby opnieuw opnemen? Of leef je creatief uit met bloemschikken, handletteren, fotografie … Blijf in beweging en verzorg zo zowel je lichaam als je geest. OKRA Sport helpt je graag op weg naar een actievere levensstijl. Of trek de wijde wereld in en ga reizen. Liever niet alleen? Dan zijn Intersoc en OKRA Reizen je ideale reispartners.

05

Zet je talent verder in

Toch bang voor het grote, zwarte gat? Blijf je talent inzetten op de arbeidsmarkt en combineer het pensioen met een toegelaten activiteit als werknemer of via een flexi-job. Heel wat organisaties zijn daarnaast op zoek naar talent om zich vrijwillig in te zetten. Je kunt aan de slag als chauffeur bij CM-Mobiel of hou mensen met een zorgnood gezelschap als oppasser bij CM-Oppas aan huis. Samana en Wiegwijs zijn ook steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers om hun werking te versterken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vrijwilligerswerk biedt bovendien niets dan voordelen: je blijft bezig, je hebt sociaal contact … en het is goed voor de gezondheid.

06

Als het even tegenzit

Een val of een ziekte kan je mobiliteit tijdelijk beperken. De zorg voor een partner kan zwaar doorwegen. Om ervoor te zorgen dat je de beste ondersteuning krijgt of tegemoetkomingen ontvangt, helpt de dienst Maatschappelijk Werk je graag verder.

07

Praat over jouw keuzes

Blijf aan het stuur van je eigen leven. Bespreek nu al met je familie wat je wensen zijn voor jouw toekomstige zorg. Ga ook de moeilijke thema’s niet uit de weg en bespreek je vroegtijdige zorgplanning. Wat gebeurt er als je het bewustzijn verliest? Waar wil je sterven? Hoe sta je tegenover euthanasie? Om het gesprek gemakkelijker te maken, lanceerde CM de Levenswensen-kaarten. Nu stilstaan bij later bezorgt je naasten en jezelf gemoedsrust voor de toekomst.

08

En nu ... genieten!