01

Wat is de hik?

De hik ontstaat door een onregelmatigheid van je ademhalingsspieren. Je middenrif en de spieren tussen je ribben trekken plotseling en krachtig samen. Ook je stembanden sluiten abrupt, daardoor maak je dat herkenbare geluid.

02

Waarom moet je hikken?

De precieze oorzaak van hikken is niet bekend. Onderzoekers veronderstellen dat het middenrif geprikkeld wordt, bijvoorbeeld wanneer je maag uitzet.

Dat kan gebeuren na een zware maaltijd, of als je te snel gegeten of gedronken hebt. Ook door het drinken van koolzuurhoudende dranken zet je maag uit.

Er zijn nog tal van andere situaties die je met de hik kunnen opzadelen. Bijvoorbeeld door te veel alcohol te drinken, na het eten van pikante voeding, tijdens een zwangerschap of na inname van bepaalde geneesmiddelen.

De hik is over het algemeen onschuldig en gaat vanzelf voorbij
03

Hoe voorkom je de hik?

Als je de hik hebt, is het aanbevolen om rustig te eten en te drinken. Kauw altijd goed op je voedsel voor je het doorslikt. Beperk het aantal alcoholische drankjes.

04

Hoe los je het op?

De hik is onschuldig en stopt vanzelf. Dit duurt doorgaans enkele minuten. Je hoeft er niks voor te doen. Toch zijn er zijn heel wat trucjes om op te houden met hikken, maar er zijn geen bewijzen of die helpen. Probeer dus iets waar jij je goed bij voelt en wat volgens jou helpt.

Pas bijvoorbeeld je ademhaling aan. Je kunt 10 keer langzaam in- en uitademen of een minuut lang je adem inhouden. Een ander trucje is om 10 keer te slikken zonder adem te halen.

Heb je kinderen? Pak het speels aan. Laat ze dit rijmpje zo vaak mogelijk herhalen zonder adem te halen:  ‘Hik spik sprauw, ik geef de hik aan jou, ik geef hem aan een ander man, die hem beter verdragen kan’.

Je kunt ook je aandacht afleiden of andere zenuwen prikkelen. Zuig op een ijsblokje of suikerklontje. Probeer eens van de hik af te komen door te gorgelen met water of drink langzaam een glas water leeg.

05

Wanneer moet je naar de arts gaan?

Als je chronisch of langdurig de hik hebt, is het aangewezen om je huisarts te raadplegen. Dit komt niet vaak voor maar het kan  lastige gevolgen hebben. Je kunt uitgeput geraken, pijn in de borst krijgen en het eten en slapen belemmeren.

Als de hik langer dan twee dagen duurt, kan er een lichamelijke of psychische oorzaak zijn. Gaat hij echt niet over? Dan kan je arts verder onderzoek voorstellen. Soms kan een geneesmiddel helpen dat de maaglediging bevordert of het middenrif ontspant.

Meer over de hik

Ontdek ook