Nog geen job?

Je hebt niet meteen een job na je studies? Schrijf je dan in bij VDAB of Actiris (in Brussel). Als je afstudeert in juni of juli, schrijf je je best in voor 10 augustus. Zo begint je beroepsinschakelingstijd te lopen vanaf 1 augustus.

Schrijf je je later in, dan geldt de datum van inschrijven als startdatum. Je beroepsinschakelingstijd duurt 310 dagen, of een jaar zonder de zondagen. Nadien heb je recht op een inschakelingsuitkering. 

Wel een job?

Proficiat! Je hoeft niet naar VDAB of Actiris, en kunt je meteen inschrijven bij CM.

Zelfstandige worden?

Als je wilt starten als zelfstandige, moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Zo bouw je rechten op voor je sociale zekerheid. Het attest van het sociaal verzekeringsfonds geldt als bewijs van aansluiting en wordt automatisch aan CM bezorgd. Je rechten beginnen ook pas te lopen nadat je de eerste sociale zekerheidsbijdrage betaald hebt.

In België ben je verplicht om in orde te zijn met de ziekteverzekering

Waarom aansluiten bij CM?

In België ben je verplicht om in orde te zijn met de ziekteverzekering. Op die manier wordt een groot deel van je medische kosten terugbetaald en ontvang je een uitkering als je niet kunt werken door ziekte, ongeval of moederschapsrust.

Dankzij een jaarlijkse bijdrage geniet je als CM-lid bovendien van een brede waaier aan diensten en voordelen - denk bijvoorbeeld aan reisbijstand, extra tegemoetkomingen voor brillen en lenzen, of een tegemoetkoming voor een sportabonnement. 

Wanneer aansluiten bij CM?

Als student ben je doorgaans aangesloten via je ouders. Ook tijdens je beroepsinschakelingstijdblijf je verzekerd via hen. Zelf aansluiten bij CM moet je pas doen zodra je begint te werken (als loontrekkende of zelfstandige), als je beroepsinschakelingstijd voorbij is of wanneer je 25 wordt - ook als je dan nog studeert. Opgelet, als je deeltijds leert en werkt, moet je je verplicht aansluiten in het jaar waarin je 19 wordt.

Als schoolverlater kun je vrijstelling van wachttijd krijgen

Uitkering

Normaal moet je een wachttijd doorlopen vooraleer je een uitkering kunt krijgen bij arbeidsongeschiktheid of moederschapsrust. Het gaat dan respectievelijk om 12 en 6 maanden, waarin je gedurende een bepaald aantal dagen moet hebben gewerkt of gestempeld.

Als schoolverlater kun je vrijstelling van wachttijd krijgen: als je begint te werken of stempelen binnen de 13 maanden na je studies, kun je meteen aanspraak maken op uitkeringen. Om je recht op uitkeringen te blijven behouden moet je, ook na je wachttijd, wel regelmatig blijven werken of stempelen.

Win een trui

Wist je bovendien dat je kans maakt op een trui met je geboortejaar op? Doe mee aan onze wedstrijd door je gegevens en de schiftingsvraag in te vullen.