Er circuleren veel berichten op het internet over mogelijke behandelingen bij een besmetting met Covid-19. Een bepaald type antibioticum zou werkzaam zijn tegen het coronavirus. Daardoor gaan mensen hier massaal naar op zoek op het internet of vragen een voorschrift aan hun arts. 

Het nieuws komt van een Franse studie. De onderzoekers behandelden 26 personen met een bevestigde Covid-19 infectie met hydroxychloroquine, een geneesmiddel tegen malaria.

Van deze 26 personen kregen er zes toevallig ook het antibioticum azithromycine omdat artsen vermoedden dat ze een bijkomende bacteriële infectie hadden. Bij deze zes personen bleek ook de corona-infectie te verbeteren. 

Kopen we dan het best dit antibioticum? 

Het gaat hier om een erg kleine studie, die bedoeld was om te kijken of het coronavirus verdween na het toedienen van zowel hydroxychloroquine als azithromycine. 

Het coronavirus zelf was inderdaad niet meer terug te vinden bij de zes personen die medicatie kregen. Maar of de longinfectie, ten gevolge van het coronavirus, ook genezen was, staat niet in het onderzoek. 

Tot nu toe bestaat er nog geen enkele studie over de toediening van alleen het antibioticum azithromycine aan mensen met een corona-infectie, enkel in combinatie met het geneesmiddel tegen malaria. 

Bovendien zijn deze geneesmiddelen voorbehouden voor een behandeling in het ziekenhuis. Deze geneesmiddelen kunnen namelijk ernstige bijwerkingen veroorzaken. Enkel bij zwaar zieke coronapatiënten met een longontsteking geven artsen soms een antibioticum, maar penicilline blijft daar de eerste keuze. Bij hen is de kans op een bijbesmetting met bacteriën groot. 

Bij een milde corona-infectie hebben antibiotica geen plaats in de behandeling. Ze zijn niet werkzaam tegen virussen. 

Werken antibiotica bij Covid-19?

NEE

Bij een milde infectie met het coronavirus zijn antibiotica nutteloos. Het gerucht dat het antibioticum azitromycine misschien zou werken in ernstige gevallen, moeten ze nog onderzoeken.

Bron: Gezondheid en Wetenschap

Ontdek ook