Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen we maar beter zo weinig mogelijk gesuikerde drankjes naar binnen werken. Studies tonen immers aan dat er een verband bestaat tussen het drinken van gesuikerde dranken en overgewicht. 

Ook versgeperst fruitsap bevat veel suiker

Bij gesuikerde drank denken velen spontaan aan frisdrank. Drankautomaten bevatten daarom steeds vaker gezondere alternatieven zoals water en fruitsap. Voor water klopt dat zonder twijfel. Wat fruitsap betreft, gaat die redenering - zelfs voor de versgeperste versie - niet op. Ook fruitsappen bevatten veel suiker.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Ook zonder toevoeging van suiker, zit fruitsap bomvol suiker. Natuurlijke suikers bevatten nagenoeg evenveel calorieën als toegevoegde suikers. Wie vaak fruitsap drinkt, loopt dus evenveel risico om te verdikken als wie veel gesuikerde frisdrank drinkt.

De zuren in het fruitsap tasten het tandglazuur aan

Natuurlijke suikers zijn gezonder dan geraffineerde suikers. Maar als ze geconcentreerd voorkomen, zoals in fruitsap, hebben ze meer nadelen dan voordelen. Net als bij gesuikerde frisdrank veroorzaken ze een piek in de bloedsuikerspiegel en tasten de zuren het tandglazuur aan. 

In tegenstelling tot frisdrank heeft fruitsap wel enkele voordelen. Appelsienen bevatten veel vitamine C en vezels. Bij het persen gaan echter veel van die vezels verloren. Vezels die normaal gezien voor een verzadigd gevoel zorgen. 

Conclusie

NEE

Fruitsap is geen goed alternatief voor frisdrank, want beide zijn even slecht voor de lijn en voor de tanden. Fruitsap is wel ietsje gezonder, vooral omdat het vitamine C bevat. Af en toe een glas fruitsap drinken kan geen kwaad, maar water krijgt de absolute voorkeur.

Bron: Gezondheid en Wetenschap

Ontdek ook