Waar komt dit nieuws vandaan?

Koreaanse onderzoekers gingen na of groentechips acrylamide bevat. Acrylamide is een volgens internationaal onderzoek mogelijk kankerverwekkende stof die ontstaat als je zetmeelrijke voedingsmiddelen verhit. Het is het gevolg van een scheikundige reactie tussen koolhydraten en eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van frietjes, chips en brood of het roosteren van boterhammen.

Groentechips is evengoed gefrituurd in vet

De onderzoekers ontwikkelden een nieuwe methode om acrylamide nauwkeuriger te bepalen. Per 100 gram vonden ze tot 664 microgram terug in aardappelchips, tot 678 microgram in chips van zoete aardappel, tot 204 microgram in chips van bananen en tot 17 microgram in chips van wortelen.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Naast de aanwezigheid van acrylamide heeft groentechips nog nadelen. Het bevat behoorlijk veel calorieën en vet, en heel wat toegevoegde suikers. Ter vergelijking: aardappelchips bevat 530 calorieën, 32 gram vet en 1 gram toegevoegde suikers. Bij groentechips is dat 435 calorieën, 26 gram vet en maar liefst 31 gram toegevoegde suikers.

De naam groentechips mag dan gezond klinken, de bereiding blijft wel dezelfde als die van aardappelchips: frituren in vet. Daardoor slorpt de chips het vet op, en bevat het veel calorieën. Omdat groentechips iets minder calorieën en vet bevat dan aardappelchips, kun je denken dat het gezonder is. Maar groentechips bevat veel toegevoegde suikers.

Er zijn wel enkele voordelen. Groentechips bevat vijf keer meer vezels en zo’n zes keer minder zout dan aardappelchips.

Is groentechips gezonder dan aardappelchips?

NEE

De naam groentechips doet vermoeden dat deze gefrituurde snack gezonder is dan aardappelchips. In werkelijkheid is dat niet zo. Groentechips bevat bijna evenveel calorieën en vet als gewone chips, en het bevat veel toegevoegde suikers. Bovendien komt de potentieel kankerverwekkende stof acrylamide evengoed voor in groente- als in aardappelchips.

Bron: Gezondheid en Wetenschap