Véran tweette het bericht op basis van een onderzoek bij mensen die besmet zijn met het coronavirus, maar ook een hoge bloeddruk en/of diabetes hebben. Zij nemen geneesmiddelen, zoals bloeddrukverlagers, die ervoor zorgen dat een bepaald eiwit (ACE2) vaker voorkomt op de celmembranen. Ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, hebben een gelijkaardig effect op de lichaamscellen.

Coronavirussen lijken dat specifiek eiwit nodig te hebben om de cellen te besmetten. Daarom redeneren de onderzoekers dat sommige geneesmiddelen, zoals ibuprofen, een corona-infectie misschien zouden kunnen verergeren.

Paracetamol bij koorts

De waarschuwing om geen ontstekingsremmers te nemen als je corona zou hebben, is voorbarig en ongegrond. Er is slechts één studie bij een beperkte groep coronapatiënten waarbij de onderzoekers vermoeden dat bepaalde medicijnen corona zou kunnen verergeren, maar dat hebben ze niet onderzocht.

Ze vroegen het zich enkel af. Er is tot op heden geen enkel bewijs dat ontstekingsremmers een corona-infectie verergeren.

De Franse autoriteiten raadden het gebruik ervan af bij koorts, een symptoom van een corona-infectie. Maar ibuprofen, zoals Nurofen®, is hoe dan ook geen eerste keuze bij koorts want het is een ontstekingsremmer. In geval van koorts is een koortswerend middel als paracetamol de beste keuze.

Mensen die omwille van andere gezondheidsproblemen ontstekingsremmers innemen, moeten niet panikeren. Er is geen verband aangetoond tussen deze medicijnen en corona.

Mag je Ibuprofen nemen als je besmet bent met het coronavirus?

JA

Het gerucht dat ibuprofen een corona-infectie zou verergeren, is gebaseerd op voorbarige conclusies uit een kleine studie, zonder enig bewijs. Neem je ontstekingsremmers omwille van andere gezondheidsproblemen? Blijf dat gerust doen. 

In de behandeling van een corona-infectie hebben ontstekingsremmers zoals ibuprofen gewoonlijk geen plaats. Wie koorts heeft, heeft enkel een koortswerend middel zoals paracetamol nodig. Vraag raad aan je apotheker.

Bron: Gezondheid en Wetenschap