Waar komt dit nieuws vandaan?

Voedingsmiddelen die je psychisch welzijn een boost zouden geven, zitten in de lift. Met paginagrote advertenties worden ze gepromoot in de kranten. Er verschijnen zelfs boeken waarin te lezen staat dat een gezond dieet zowel een depressie kan voorkomen als helpen genezen.

In werkelijkheid is er amper wetenschappelijk onderzoek verricht naar de impact van voeding op de stemming. We vonden slechts enkele studies waarbij onderzoekers bepaalde diëten, waaronder het mediterraan dieet en een zoutarm dieet, testten bij enkele tientallen proefpersonen met depressieve symptomen. Ze vulden vragenlijsten in over hun stemming en daaruit bleek een lichte verbetering van hun toestand.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Uit de handvol observationele studies over de impact van voeding op de stemming kunnen we geen duidelijke conclusie trekken. Deze studies vertoonden ernstige methodologische mankementen en werden doorgaans uitgevoerd door personen of groepen die belang hadden bij een gunstige uitkomst.

Beweringen dat voeding je stemming gunstig beïnvloedt, of sterker, je depressie kan verhelpen, doen het goed in de media, maar zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Voor mensen met een depressie zijn ze zelfs misplaatst. Noch diëten, noch bepaalde producten (zoals mango) hebben een directe impact op je stemming.

Het is wel mogelijk dat mensen met een depressie minder letten op hun voeding en eerder geneigd zijn om ongezonder te eten dan mensen die goed in hun vel zitten. Het is een kip-of-ei-verhaal: je eet waarschijnlijk ongezonder als je somber gestemd bent, maar je wordt niet somber door de ongezonde snack.

Verandert voeding je stemming?

NEE

Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat bepaald voedsel een negatieve stemming ombuigt in een positieve.  

Bron: Gezondheid en Wetenschap

Ontdek ook