Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een eerste versie van een pil, DMAU genaamd, die verschillende hormonen, zoals testosteron, beïnvloedt en hierdoor de aanmaak van sperma verhindert. Gedurende 28 dagen kregen honderd mannen verschillende doseringen van dit medicijn. Een deel van deze mannen kreeg een placebo.

De onderzoekers besloten dat de pil de spermaproductie nagenoeg stillegt

De hoogste dosering deed de productie van sperma vrijwel stoppen. Behalve een gewichtstoename tussen de 1,5 en 3,9 kilogram waren er geen grote bijwerkingen. Ook bleek er nauwelijks een verschil in libido tussen de placebogroep en de groep die het medicijn had gekregen.

De onderzoekers besloten dat de pil de spermaproductie nagenoeg stillegt, en dat een hoge dosering gedurende een korte periode veilig is voor gezonde jonge mannen.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er wordt al vele decennia gesproken over een mannenpil. Om de zoveel tijd verschijnt er een bericht in de media  dat het anticonceptiemiddel binnenkort op de markt zal komen. Maar tot op heden is het nog niet gelukt een dergelijk middel te ontwikkelen. De onderzoekers van deze nieuwe studie concluderen ook niet dat deze pil daadwerkelijk geschikt is als anticonceptiemiddel. 

Voordat er een medicijn op de markt komt, doorloopt het bovendien meerdere ontwikkelingsfasen die vaak tientallen jaren in beslag nemen. Het huidige onderzoek is slechts de beginfase. 

Daarnaast werd dit middel slechts 28 dagen gebruikt. De gevolgen van langdurig gebruik zijn nog niet bekend. 

Komt er binnenkort een mannenpil?

NEE

Wetenschappers hebben een molecule getest die de spermaproductie bij mannelijke proefpersonen stillegt. Na een maand waren er, behalve een gewichtstoename, geen grote nevenwerkingen. Of dit middel het zal maken tot mannenpil, moet verder onderzoek uitwijzen. De ‘laatste rechte lijn’ duurt nog minstens enkele tientallen jaren.

Bron: Gezondheid en Wetenschap