Welke geruchten kloppen?

Koolzuurgas ontstaat wanneer koolstofdioxide (CO2) wordt opgelost in vloeistof. Daarbij ontstaat een zwak zuur dat het drankje anders doet smaken. Maar dat zuur is veel te zwak om tandglazuur aan te tasten. Zuren in bruiswater worden vrijwel meteen geneutraliseerd door het speeksel in de mond. De weinige belletjes die de maag bereiken, richten ook daar geen schade aan.

Het gerucht dat veel prikhoudende drank de botten zwakker maakt, is afkomstig van een studie die aantoonde dat frisdrankgebruikers vaker osteoporose ontwikkelen. Dat kwam echter niet door de prik in de frisdrank, maar eerder doordat frisdrankconsumenten minder melkdranken gebruikten en dus minder calcium opnamen.

Wat wel klopt, is het volle gevoel. Wie een groot glas prikkelend water drinkt vlak voor of bij de maaltijd, zou iets sneller verzadigd zijn. Voor dat gevoel moet je wel minstens 300 ml van een sterk bruisende drank drinken.

Vanwaar komen die geruchten dan?

Er bestaat weinig onderzoek naar de impact van koolzuurgas op de gezondheid. In studies waarin bruisende dranken aan bod komen, spelen meestal nog andere ingrediënten mee, zoals suiker of alcohol. Heel veel mythes vinden hun oorsprong in de ietwat zure smaaksensatie, maar dat zuur is zo zwak dat het geen impact heeft op de gezondheid.

Het enige nadeel van bruisende drank op de gezondheid is de hogere druk in de fles. Wie te veel schudt met de fles en niet goed mikt, kan een kurk in zijn oog krijgen.

Is prik slecht voor de gezondheid?

NEE

Prik in water, bier, champagne of frisdrank heeft geen enkele invloed op de gezondheid. Prik is niet echt zuur, maar zorgt wel voor een lichtzure smaaksensatie. Prik is niet schadelijk voor tanden of maag en beïnvloedt de botmassa niet. Het geeft je enkel een voller gevoel.

Bron: Gezondheid en Wetenschap