Waar komt dit nieuws vandaan?

Het is de Amerikaan Anthony William, auteur van het boek Life-Changing Foods, die seldersap magische krachten toeschrijft. Wie elke ochtend op een nuchtere maag een halve liter seldersap drinkt – een mix van selderstengels en water – zou heel wat gezondheidsproblemen te slim af zijn.

Heel wat planten hebben een helende werking en worden gebruikt in medicatie. Maar voor dat gebeurt, worden die uitvoerig getest

Van huidaandoeningen tot diabetes, autisme en hart- en vaatziekten. Het zou zelfs helpen tegen kanker en overgewicht en zou de vruchtbaarheid verbeteren. Hoe komt dat? William beweert dat seldersap ontstekingsremmend werkt en onontdekte mineralen bevat die helpen bij de genezing van veel ziekten.

Met meer dan 1 miljoen volgers op Instagram bereikt de selderbeweging een grote groep mensen. Ook sterren zoals Robert De Niro en Gwyneth Paltrow zijn gezwicht.

Er verschijnen wel vaker verhalen over superfoods in de media. Dat bekende mensen ze gebruiken, is een extra argument. Heel wat planten hebben een helende werking en worden gebruikt in medicatie.

Maar voor dat gebeurt, worden die uitvoerig getest. Actieve moleculen uit de planten worden gezuiverd en de werking en de veiligheid worden wetenschappelijk onderzocht.

Voor seldersap is er nog onvoldoende overtuigend wetenschappelijk onderzoek gevoerd. Niet rond de geneeskundige werking en niet rond de link met vruchtbaarheid.

Bovendien: mocht er een voedingsmiddel bestaan met zulke krachten, dan zou de medische wereld dat met open armen ontvangen. Maar er bestaat geen voedingsmiddel dat alles geneest. Er bestaan wel verhalen waar bedrijven graag geld mee verdienen.

Is seldersap een wondermiddel?

Nee

Er is nog te weinig onderzoek gevoerd naar de effecten van seldersap. Bij geen enkel  voedingsmiddel werden bovendien zoveel wonderbaarlijke krachten aangetoond.

Bron: Gezondheid en Wetenschap

Ontdek ook