Waar komt dit nieuws vandaan?

Een verzwaringsdeken lijkt op een donsdeken maar door de vulling van parels uit glas of metaal weegt het vijf tot tien kilogram. Fabrikanten beweren dat je hierdoor makkelijker in slaap valt en minder ligt te woelen. Ze verwijzen naar een studie die de impact van een verzwaringsdeken op de slaap vergeleek met een gewoon deken.

De onderzoekers maten met sensoren bij 120 deelnemers hun bewegingen tijdens hun slaap. Deelnemers die onder een verzwaard deken sliepen, leken evenveel te woelen als diegenen die onder een klassiek donsdeken sliepen. Via een vragenlijst gaven ze wel aan dat ze beter geslapen hadden.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De studie heeft beperkingen. Slechts 120 deelnemers testten de dekens uit, waarvan enkelen slaapmedicatie innamen. Bovendien wisten ze in welke groep ze zaten. Dat kan de resultaten verstoren. De objectieve waarneming dat ze evenveel bewogen, werd aan de kant geschoven voor het subjectieve gevoel dat ze beter geslapen hadden. 

Slaap je beter onder een verzwaringsdeken?

NEE

Studies tonen aan dat je tijdens je slaap evenveel beweegt en woelt onder een verzwaringsdeken als onder een klassiek donsdeken. Het gevoel dat je beter slaapt onder een verzwaard deken is subjectief. Verder wetenschappelijk onderzoek is aangewezen.

Bron: www.gezondheidenwetenschap.be

Ontdek ook