Zodra het weer warmer wordt, zal het coronavirus snel verdwijnen. Zo probeerden verschillende mensen, waaronder de Amerikaanse president Donald Trump, de ernst van de coronacrisis de voorbije weken te verkleinen en mensen gerust te stellen.

In de winter zien we in België telkens een piek in het aantal zieken. Hoewel je ook verkouden kan worden of griep kan krijgen in de zomer, is het bewezen dat je griepvirussen in warm(er) weer minder efficiënt doorgeeft.

Ook andere coronavirussen dan het Covid-19-virus volgen over het algemeen dit seizoenspatroon.

Hoe dat komt, is nog niet helemaal uitgeklaard, maar een aantal factoren lijkt een rol te spelen: de temperatuur, de luchtvochtigheidsgraad, de werking van ons immuunsysteem en ons gedrag tijdens de winter.

Gedraagt het Covid-19-virus zich zoals een seizoensvirus?

Covid-19 wordt veroorzaakt door een nieuw virus en nieuwe virussen gedragen zich anders dan seizoensvirussen. Het gedrag van dit coronavirus is dus moeilijk te voorspellen.

Elk virus heeft mensen nodig om te overleven en die zijn er op dit moment nog te over. Heel veel mensen hebben namelijk nog geen antistoffen tegen dit nieuwe virus.

Een studie in China wijst uit dat het weer alleen niet noodzakelijk zal leiden tot minder gevallen van Covid-19. Ingrijpende maatregelen blijven noodzakelijk om de volksgezondheid te beschermen.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid waarschuwt dat je het Covid-19-virus op dit moment nog steeds het efficiëntst bestrijdt door je handen te wassen gedurende 40 tot 60 seconden met water en zeep.

Verdwijnt corona bij warmer weer?

ONVOLDOENDE BEWEZEN

Het Covid-19-virus is een nieuw virus. Wetenschappers zijn op onbekend terrein en kunnen niet voorspellen hoe dit specifieke coronavirus zich zal ontwikkelen. Daarom kunnen ze op dit moment niet zeggen of warm(er) weer de verspreiding van het virus zal vertragen of uitdoven.

Bron: Gezondheid en Wetenschap