Waar komt dit nieuws vandaan? 

We spreken van angststoornissen wanneer iemand voortdurend piekert, overbezorgd is en vreest dat de zaken fout zullen lopen. In Vlaanderen lijdt 1 op de 8 personen eraan.

In de yogagroep verminderden de angstsymptomen bij 54 procent van de deelnemers

Amerikaanse wetenschappers verdeelden mensen met angststoornissen in 3 groepen: een groep kreeg Kundalini-yoga, een andere cognitieve gedragstherapie en een laatste stresseducatie.

De yogabeoefening bestond uit ademhalings- en ontspanningsoefeningen, yogatheorie, meditatie- en mindfulnesspraktijken. Bij cognitieve gedragstherapie wordt ingespeeld op de gedachten van een persoon om zijn of haar gedrag te beïnvloeden. Tijdens de stresseducatie leerden de deelnemers over de verschillende gevolgen van stress. Ook angstverminderende effecten van een gezonde levensstijl kwamen aan bod.

In de yogagroep verminderden de angstsymptomen bij 54 procent van de deelnemers. Bij de cognitieve gedragstherapie had 71 procent minder klachten. In de stresseducatiegroep gold dit voor 33 procent.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie van hoge kwaliteit toont aan dat Kundalini-yoga geen betere resultaten oplevert dan cognitieve gedragstherapie in de behandeling van angststoornissen. Bij deze ‘yoga van het bewustzijn’ worden lichaamsoefeningen gecombineerd met ademhalingstechnieken. Het doel is om bewuster te worden van je mens-zijn.

Deze studie doet enkel uitspraken over deze specifieke vorm van yoga. Zowel de deelnemers als de onderzoekers wisten wie in welke groepen zat, dat kan de resultaten beïnvloeden.

Een laatste minpunt is dat 70 procent van de deelnemers vrouwen waren. Het is moeilijk om op basis van de resultaten besluiten te trekken voor mannen.

Helpt yoga tegen angststoornissen?

JA

Onderzoek toont aan Kundalini-yoga sommige mensen kan helpen om angststoornissen te verminderen. Ook stresseducatie bleek effectief. Maar cognitieve gedragstherapie levert volgens het onderzoek nog altijd de beste resultaten op.

Bron: Gezondheid & Wetenschap

Ontdek ook