Er doet een eenvoudige test de ronde die je zou kunnen doen om te zien of je besmet bent met het coronavirus: haal diep adem en houd die langer dan 10 seconden vast. Als je dit met succes kan doen zonder ongemak of benauwdheid, zou het bewijzen dat je geen infectie hebt in je longen.

Wanneer de longen besmet zijn met het virus, vermindert hun capaciteit om zuurstof af te geven aan het bloed. Bijgevolg zal het slachtoffer sneller in ademnood geraken in vergelijking met iemand met gezonde longen.

Besmet met corona als je in ademnood komt?

Er is een grond van waarheid: wanneer de longen aangetast zijn door een virus, zal de zuurstofuitwisseling inderdaad minder vlot gebeuren. Deze mensen zullen dan ook sneller in ademnood geraken, zeker wanneer ze tien seconden niet ademen.

Dat is echter geen reden om het argument om te draaien: het is niet omdat je je adem geen tien seconden kan inhouden, dat je met een longinfectie zit.

Er is geen enkel bewijs dat deze test geschikt is om een infectie door het coronavirus op te sporen. Een eenvoudige verkoudheid, astma en andere longaandoeningen kunnen ook ademnood veroorzaken, zeker na 10 seconden zonder te ademen.

Bovendien is het niet omdat je je adem kunt inhouden zonder klachten, dat je geen coronavirus-infectie hebt. Je kunt ook besmet zijn zonder longontsteking.

Kun je jezelf testen op corona-infectie door je adem in te houden?

NEE

Je adem al dan niet tien seconden kunnen inhouden, vertelt je niet of je besmet bent met het coronavirus.

Bron: Gezondheid en Wetenschap