Waar komt dit nieuws vandaan?

Nederlandse onderzoekers waarschuwden de overheid voor de veiligheid van bamboe keukengerief. Ze onderzochten bij het gebruik van 55 borden, bekers en bestek uit bamboe hoeveel formaldehyde er vrijkwam. Dat is een scheikundige stof om de bamboevezels vorm te geven. Via een azijnzuuroplossing bootsten ze een warme maaltijd na en verwarmden deze drie keer per keukenitem. Bij elk item kwam er formaldehyde vrij. 49 bleven onder de veilige limiet van 15 milligram per kilogram. 1 zat rond de limiet en 5 items zaten boven de veilige hoeveelheid.

Je kunt de bekers niet recycleren, enkel verbranden

Ook een Duitse consumentenorganisatie trok aan de alarmbel. Onderzoekers vulden twaalf herbruikbare bamboe bekers met een hete vloeistof gelijkaardig aan koffie. Ze bewaarden die twee uren. Dit herhaalden ze zeven keer per kopje. Wat stelden ze vast? Bij zeven van de twaalf bekers kwam er melamine en formaldehyde in de vloeistof. De concentratie van deze stoffen was soms hoger na de zevende test. Als de onderzoekers de bamboe bekers opwarmden in de microgolf, kwam er nog meer melamine en formaldehyde vrij.

De bekers zijn bovendien minder milieuvriendelijk dan verwacht. De bamboevezels zijn bio-afbreekbaar, maar het hars niet. Je kunt de bekers niet recycleren, enkel verbranden.

Europa gaf nooit een toelating voor producten waarbij een mix van kunststof en bamboe wordt gebruikt

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Bovenstaande onderzoeken tonen aan dat in bepaalde omstandigheden schadelijke stoffen ontstaan in bamboe bekers met warme dranken. Het toont niet aan dat gebruikers ervan meer gezondheidsklachten hebben. Bovendien bewaarden de onderzoekers de vloeistof twee uur lang op 70 graden Celsius in de bamboe bekers. Doorgaans wacht je geen twee uur om je koffie op te drinken.

Bamboe servies is meestal gemaakt van melamine, waar bamboevezels aan worden toegevoegd. In Europa is die combinatie nochtans verboden omdat het makkelijker formaldehyde afgeeft. Deze stof kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan irritatie van het maagslijmvlies of een maagzweer veroorzaken.

Zijn bamboe koffiebekers schadelijk?

JA

Europa haalde al het bamboe-melamine servies uit de rekken. De combinatie kunststof met bamboevezels geeft te veel formaldehyde vrij bij gebruik. Dit kan irritatie aan het maagslijmvlies en maagzweren veroorzaken. De bekers zijn bovendien niet zo milieuvriendelijk.

Bron: Gezondheid en Wetenschap

Ontdek ook