rode biet met geitenkaas

Zoetzure biet met geitenkaas

Benodigdheden voor 6 personen:

  • 100 gram gare rode biet
  • 1 theelepel azijn
  • dille (naar smaak)
  • 3/4de eetlepel granaatappelpitjes
  • 20 gram zachte geitenkaas

Zo maak je het klaar:

  • Schil de bietjes en snijd ze in hele kleine blokjes.
  • Meng de azijn, dille en granaatappelpitjes voorzichtig onder de rode biet.
  • Werk bovenaan af met een paar schepjes zachte geitenkaas.

Tip: lekker op licht geroosterd volkoren stokbrood of in een slaatje.

Bron: Voedingscentrum en Zeker Gezond

couscoussalade met pruimen en noten

Couscoussalade met pruimen en noten

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 300 gram volkoren couscous
  • 6 tomaten
  • 4 gele paprika's
  • 2 lente-uitjes
  • 12 gedroogde pruimen
  • 1 bosje munt
  • 4 eetlepels amandelen en cashewnoten
  • 80 gram zachte geitenkaas
  • 600 milliliter water

Zo maak je het klaar:

  • Breng het water aan de kook. Schenk het water over de couscous en laat het 5 minuten afgedekt wellen. Laat daarna de couscous afkoelen.
  • Was de groenten. Snijd de tomaten en de paprika's in blokjes en de lente-uit in ringen.
  • Snijd de pruimen in reepjes. 
  • Was de munt en hak deze grof. Hak ook de noten grof.
  • Meng de tomaten, de paprika's, de lente-ui, de reepjes pruimen en royaal munt door de couscous.
  • Schep ook de verkruimelde geitenkaas erdoor en werk af door er noten over te strooien.

Bron: Voedingscentrum en Zeker Gezond

Havermout met noten

Krokante havermout met noten

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 250 gram ongezouten noten naar keuze
  • 250 gram havervlokken
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels water

Zo maak je het klaar:

  • Verwarm de oven voor op 150°C. 
  • Snijd de notenmengeling grof. Meng de havervlokken met de noten in een kom.
  • Voeg de honing en het water toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Verspreid het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het mengsel goudbruin en krokant gedurende 30 minuten.

Bron: Nice (i.s.m. Lekker van bij Ons) en Zeker Gezond

Meer gezonde recepten? Probeer zeker de kaviaar van paddenstoelen, de hazelnootpasta en de fruit muesliflip. Toppers voor de 'Leef & Geef'-actie!

gedroogde kruiden in weckpotten

Geen zin om te koken? Maak het je gemakkelijk!

  • Het recept voor gezonde kunst is het betere laagjeswerk. Snijd groentjes in verschillende kleuren fijn en leg ze laagje per laagje in de bokaal. Een mooie mix voor een rauwkostbokaal zijn sla, radijsjes, komkommer, wortel en hele kerstomaatjes. Of maak een soepbokaal door de rauwe ingrediënten te stapelen: laagje ui, laagje prei, laagje selder, laagje wortel en klaar! 
  • Stop er droge ingrediënten in zoals quinoa, rijst of noten.
  • Theezakjes staan ook superleuk in zo’n glazen bokaal. Wie weet wel het moment om zelf je eigen theemengeling samen te stellen en zelf theezakjes te vullen? Losse theekruiden kunnen natuurlijk ook perfect.
  • Gedroogde kruiden en specerijen bewaren perfect in weckpotten. Probeer eens je eigen kruidenmengeling samen te stellen.
  • Of ga voor een niet-eetbare inhoud en maak iemand blij met iets leuks
Iemand schrijft iets op het 'Leef & Geef'-kaartje

Nog het 'Leef & Geef'-kaartje aan je bokaal hangen ... en klaar!

Verspreid jij mee liefs en bedankjes in het rond met de 'Leef & Geef'-actie?
Je kunt eindeloos bokalen vullen en verspreiden! Wie weet krijg je er wel eentje terug!

Vergeet niet jouw creatie te posten op sociale media #leefengeef.

Ontdek ook