1 op de 5

volwassenen heeft gaatjes

Gaatjes krijg je wanneer je je tanden te weinig poetst en ongezonde eetgewoontes hebt (met veel suiker). Zo geef je tandplak een kans. Tandplak vormt zich al enkele uren nadat je je tanden hebt gepoetst. Er zitten onder andere bacteriën in. Die bacteriën zetten suiker uit je voeding om in zuren, wat uiteindelijk voor gaatjes of tandbederf zorgt.

Poets je tanden

2 x per dag

Poets je tanden ’s morgens en ’s avonds gedurende minimaal twee minuten met een tandpasta die fluoride bevat. Vervang je tandenborstel elke drie maanden en flos je tanden ook regelmatig. Alleen zo verwijder je goed alle tandplak. Voor kinderen gebruik je het beste een aangepaste tandpasta die minder fluoride bevat.

Eet maximaal

5 x per dag

Je tanden worden beschermd door een laagje tandglazuur. Elke keer je eet of drinkt krijgt dat laagje het hard te verduren. Gun je tanden dus voldoende tijd en rust om te herstellen. Gezonde voeding is essentieel voor een gezond gebit. Drink vooral water. Frisdranken en fruitsappen tasten je tandglazuur aan.

2 x per jaar

naar tandarts met kinderen

Ga een keer per jaar naar de tandarts, ook al heb je geen pijn of problemen. Van een tandvleesontsteking, gaatjes of tandbederf voel je immers niets in de beginfase. Amper 35 procent van de volwassenen jonger dan 64 jaar gaat jaarlijks op controle bij de tandarts, en pas als het pijn doet. Maar dat is vaak te laat. De tandarts kan de schade dan niet meer terugdraaien. Voor kinderen is het aan te raden om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan.

3,50 euro

voor jaarlijks mondonderzoek

Het kostenplaatje mag geen excuus zijn om niet jaarlijks naar de tandarts te gaan. Kinderen onder de 18 jaar krijgen gewone tandzorg volledig terugbetaald (bij tandartsen die de conventietarieven naleven). Volwassenen jonger dan 67 jaar betalen gemiddeld 3,5 euro uit eigen zak voor een jaarlijks mondonderzoek. Ga je niet elk jaar op controle? Dan betaal je bij je volgende tandartsbezoek meer. Heb je extra tandzorg nodig, zoals een tandvulling, het verwijderen van tandsteen of het trekken van een tand? Dan kan het tarief verder oplopen.

3.421 tandartsen

gebruiken eAttest

Sinds dit jaar kan je tandarts je getuigschrift voor verstrekte hulp zelf elektronisch doorsturen naar je ziekenfonds. Je betaalt dan nog steeds het volledige bedrag aan je tandarts, maar je moet geen getuigschrift meer aan je ziekenfonds bezorgen voor de terugbetaling. Je ziekenfonds zal de terugbetaling al na enkele dagen automatisch op je rekening storten. Je krijgt enkel een ontvangstbewijs mee naar huis. Dat moet je niet indienen bij je ziekenfonds, maar kun je beter goed bewaren tot de tegemoetkoming op je rekening staat. Het eAttest is niet verplicht. Je kunt je tandarts wel altijd proberen aansporen om het te gebruiken.