Klaar met de quiz over de ogen en op zoek naar achtergrondinfo?

Is lezen in het donker schadelijk voor de ogen?

Nee. Lezen in het donker vraagt meer inspanning, onder andere omdat we minder contrast zien tussen de letters en de achtergrond. We knipperen dan minder met de ogen en die kunnen pijnlijk aanvoelen of beginnen te tranen. Deze verschijnselen zijn slechts tijdelijk. Blijvende schade aan de ogen kun je hiervan niet krijgen.

Kunnen je ogen loskomen als je hard niest met open ogen?

Nee. Als je niest sluit je je ogen. Dat is een spontane reactie van de oogspieren, net als het omhoog schieten van je onderbeen als de dokter met een hamertje tegen je knie tikt. Wees niet bang, je ogen springen heus niet uit je oogkassen. Je ogen zitten ieder met zes stevige spieren vast aan een ring achterin de oogkas.​

Lezen we op papier sneller dan op een beeldscherm?

Ja. Het lezen van een tekst en die begrijpen gaan hand in hand. Uit onderzoek blijkt dat studenten die teksten van papier lezen, hoger scoren op tekstbegrip dan zij die dezelfde informatie van een scherm lezen. Scrollen beïnvloedt het leesproces op een negatieve manier. Als je iets instudeert op papier, dan kun je de lay-out van de tekst reconstrueren. Je ziet voor je waar iets op de pagina stond en dat zorgt ervoor dat je de tekst beter begrijpt.

Na hoeveel maanden ziet een baby net zo goed als een volwassene?

Na een week ziet een baby dingen op ongeveer 20 cm afstand het best. Wat zich dichter of verder bevindt, ziet hij waziger. Het gezicht van een volwassene die een baby voedt of ermee praat, bevindt zich op ongeveer 20 cm. Dat is dus net gepast. Na iets meer dan 3 maanden ziet een baby alles, maar details merkt hij nog niet op. Het zicht verscherpt geleidelijk aan tussen 3 en 6 maanden oud. Op 6 maanden ziet een baby even scherp als een volwassene.

Moet je een arts raadplegen als je baby de eerste levensmaanden scheel kijkt?

Nee. Een baby die nog niet scherp ziet, kijkt af en toe scheel. Er is nog geen coördinatie tussen beide ogen. Maak je geen zorgen, dit scheelzien verdwijnt tussen de 3 en 6 maanden.

Kan diabetes of suikerziekte schadelijk zijn voor de ogen?

Ja. Het lichaam van mensen met diabetes of suikerziekte kan de hoeveelheid suiker of glucose in het bloed niet goed regelen. Dit beschadigt de bloedvaten, ook de bloedvaten in het netvlies. Zonder behandeling kan dit leiden tot slechtziendheid en zelfs blindheid.

Zijn meer mannen dan vrouwen kleurenblind?

Ja. De aanleg voor kleurenblindheid zit op het X-chromosoom. Elke man heeft een X- en een Y-chromosoom. Vrouwen hebben twee X-chromosomen. De kans dat beide X'en defect zijn is erg klein. De afwijking treft hierdoor 1 op de 250 vrouwen tegenover 1 op de 12 mannen.

Ziet wie kleurenblind is de wereld altijd in zwart, wit en grijs?

Nee. Kleurenblind zijn betekent niet noodzakelijk dat je geen kleuren kunt zien. Wel dat bepaalde kleuren moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Meestal worden rood en groen door elkaar gehaald. De aanleg voor kleurenblindheid is erfelijk.

Is roken slecht voor je ogen?

Ja. Uit onderzoek blijkt dat rokers drie tot vier keer meer kans hebben op maculadegeneratie dan niet-rokers. De macula is een gebied in het midden van het netvlies. In het netvlies liggen lichtgevoelige cellen (staafjes en kegeltjes) die een belangrijke rol spelen bij het omzetten van licht in beelden. In de macula liggen heel veel kegeltjes bij elkaar. Bij maculadegeneratie sterven de kegeltjes in de macula langzaam maar zeker af. Het scherpzien wordt daardoor almaar moeilijker. Je badkamertegels kunnen helpen bij het opsporen van een oogafwijking. Neem je de rechte lijnen van je badkamertegels plots golvend waar? Dat kan een symptoom zijn van maculadegeneratie. Stoppen met roken zou de ontwikkeling van de ziekte vertragen.

Wat heb je nodig als je gaat klussen?

Heel wat klussers beschikken over het juiste materiaal en gepaste werkkledij, maar vergeten de veiligheidsbril. Een veiligheidsbril beschermt de ogen tegen vuil zoals stof, gruis of houtzaagsel. Raakt er toch iets in het oog, dan gaat het oog tranen en verdwijnt het vuil op die manier. Je kunt het oog spoelen met water. Wrijf niet in het getroffen oog, dan duw je het vuil alleen maar dieper. Een kwetsuur aan het oog is vervelend, maar indien het letsel oppervlakkig is, dan herstelt het oog zich snel.