Je moet functionele cookies accepteren om deze inhoud te kunnen zien. Verander je Cookie settings.
powered by Typeform

Klaar met de quiz over peulvruchten en op zoek naar achtergrondinfo?

Hoeveel procent van de Vlamingen eet nooit peulvruchten?

De voedselconsumptiepeiling van 2014 wijst uit dat kikkererwten, limabonen, kievitsbonen en andere leden van de peulvruchtenfamilie weinig gegeten worden. 20 procent van de Vlamingen eet nooit peulvruchten.

Is de pinda ook een peulvrucht?

De pinda is inderdaad een peulvrucht. Omdat die qua samenstelling en voedingswaarde meer lijkt op een noot, wordt de pinda in de voedingsdriehoek echter ondergebracht bij de noten en zaden.

Waarom zijn peulvruchten goede vleesvervangers?

Peulvruchten zijn een prima alternatief voor vlees, omdat ze een geweldige bron van eiwitten, ijzer en enkele B-vitamines zijn. Je kunt het vlees in je pastasaus of chili con carne dus deels of helemaal vervangen door bijvoorbeeld linzen of kidneybonen.

Waarom zijn de vezels in peulvruchten zo gezond?

Vezels hebben een positief effect op je darmtransit, ze geven je een langer verzadigd gevoel en ze verlagen je cholesterol. Peulvruchten zijn dus niet alleen gezond voor je darmen en je hart. Bovendien helpen ze je om je gewicht op peil te houden.

Om peulvruchten te produceren heb je veel minder water nodig dan voor andere eiwitrijke producten?

Dat klopt. Om peulvruchten te produceren heb je tot tien keer minder water nodig dan bij bijvoorbeeld rundvlees.

Zijn peulvruchten uit blik of bokaal minder gezond?

Peulvruchten kan je lang bewaren: gedroogd, in blik, in een bokaal of in een stazak. Allemaal even gezond én lang houdbaar.

Ontdek ook