Je moet functionele cookies accepteren om deze inhoud te kunnen zien. Verander je Cookie settings.
powered by Typeform

Klaar met de quiz over rimpels en op zoek naar achtergrondinfo?

Wanneer ontstaan rimpels?

Rimpels kunnen ontstaan wanneer de huid zijn elasticiteit verliest.

Welke vezel zorgt ervoor dat de huid elastisch is?

Elastinevezels maken de huid elastisch. Zo krijgt de huid zijn originele vorm en grootte terug na elke beweging. Collageen zorgt voor de stevigheid van de huid.

Hoe komt het dat de hoeveelheid elastine in je huid daalt?

Uv-licht breekt elastine af. Je huid maakt wel continu elastine aan, maar niet aan het tempo waaraan het wordt afgebroken. Bescherm je dus goed tegen de zon. Daarnaast speelt ook leeftijd een rol. Als je ouder wordt, maak je ook minder elastine aan.

Zijn rimpels erfelijk?

Als de meeste van je familieleden hun eerste rimpels krijgen rond hun dertigste, is de kans groot dat jij ze dan ook krijgt. Je erfelijke materiaal speelt een belangrijke rol bij rimpels. Dat is natuurlijk een factor die je niet zelf in de hand hebt.

Wat is een kraaienpoot?

Kraaienpoten zijn de fijne lijntjes die naast je ogen verschijnen als je lacht.

Krijg je rimpels van je gezicht altijd in dezelfde plooi te trekken?

Ja. Er zijn bijvoorbeeld mensen die voortdurend hun wenkbrauwen optrekken. Zij krijgen heel vroeg voorhoofdsrimpels.

Wat zijn statische rimpels?

Statische rimpels ontstaan door de zwaartekracht. De aarde trekt je huid voortdurend naar beneden, maar de elastische vezels in je huid trekken terug. Wanneer de vezels verzwakken, wint de zwaartekracht. Waar je huid niet zo stevig vastzit aan het onderhuidse weefsel, zal die zakken en zo voor een plooi zorgen. Je wangen zullen bijvoorbeeld dalen en een rimpel onder je ogen vormen, de zogenaamde traangoot.

Wat is de belangrijkste maatregel om rimpels te voorkomen?

Je huid beschermen tegen de zon is sowieso van belang, begin er al op jonge leeftijd mee. Het is ook de belangrijkste maatregel om rimpels te vermijden. Uv-licht breekt elastine af en bevordert huidveroudering. Daarnaast is een gezonde levensstijl, zoals gezond eten, uiteraard ook belangrijk.

Krijgen vrouwen sneller rimpels dan mannen?

Ja, je geslachtshormonen dragen bij tot de stevigheid van je huid. Door de menopauze verminderen geslachtshormonen, waardoor de huid van een vrouw sneller veroudert.