1 op de 2 volwassenen vermijdt tandarts

Amper de helft van de volwassenen (53 procent) ging in 2016 naar de tandarts. Ze hebben mogelijk geen tijd, zijn bang of voelen geen pijn, waardoor ze denken dat er niets mis is. ‘Dat laatste is onzin’, vindt Rita Cauwels, professor Tandheelkunde aan de UGent.

Als je pas bij pijn naar de tandarts gaat, ben je te laat
Rita Cauwels

‘Veel tandaandoeningen manifesteren zich zonder pijnsymptomen, zoals vergevorderde tandvleesontsteking of gaatjes, cariës, in de beginfase. Als je pas naar de tandarts gaat als het pijn doet, ben je vaak te laat. Dan kan de tandarts de schade niet meer terugdraaien.’

Vooral mensen tussen de 18 en 30 jaar en boven de 75 jaar proberen de tandartsstoel te ontwijken. Van die laatste groep hebben veel mensen een tandprothese of -implantaat, en denken ze niet naar de tandarts te hoeven. Nochtans vraagt een kunstgebit een even goede verzorging als gewone tanden.

Tandarts

Goedkoop naar de tandarts

Onder de 18 jaar zou je twee keer per jaar naar de tandarts moeten gaan. Een financiële drempel is er nauwelijks, want jongeren krijgen de gewone tandzorg volledig terugbetaald bij tandartsen die de conventietarieven naleven. Orthodontie valt daar niet onder.

Voor bepaalde tandzorg is het aangewezen om met extra materialen te werken die de kwaliteit van de behandeling verhogen. Tussen tandheelkundigen en ziekenfondsen is afgesproken dat de geconventioneerde tandarts uitzonderlijk voor drie types materiaal een toeslag kan aanrekenen, mits je je geïnformeerde toestemming geeft. Die kost is beperkt tot vastgelegde maximumtarieven.

Volwassenen zouden minstens een keer per jaar op controle bij de tandarts moeten. Als je dit jaar langs gaat bij je tandarts, krijg je volgend kalenderjaar een betere terugbetaling voor het verwijderen van tandsteen en een conserverende verzorging, zoals de behandeling van het wortelkanaal of het vullen van een tandholte.

1 op de 3 zesjarigen heeft gaatjes

Niet minder dan 24 procent van de vijfjarigen en 31 procent van de zesjarigen liet in 2016 minstens één gaatje vullen bij de tandarts. Dat komt omdat jonge kinderen hun tanden te weinig poetsen.

Gaatjes ontstaan door ongezonde eetgewoonten, zoals een te veel aan suiker, en een slechte mondhygiëne. Bacteriën in de tandplak zetten suikers om tot zuren, die de tanden ontkalken. Door tweemaal daags te poetsen en twee keer per jaar langs te gaan bij de tandarts kun je dit vermijden.

Je kunt je kinderen met plezier hun tanden doen poetsen. Kleurplaten van het poetsgrage Lanterfantje, spelletjes en het tandenpoetslied van Ruth Beeckmans vind je terug op www.cm.be/lanterfantje.