Je ziet vooral schurftgangetjes op de vingers, handpalmen en polsen
Hilde Lapeere

Wat is schurft en hoe herken je het?

‘Schurft of scabies is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door de schurftmijt. Dit is een parasiet die in de oppervlakkige lagen van de huid leeft en zich voedt met huidschilfers’, zegt dermatoloog Lapeere. De klachten ontstaan 3 tot 6 weken na de besmetting.

De mijten lopen over de huid maar kun je met het blote oog nauwelijks zien. Wat je wel ziet zijn de blaasjes, bultjes of schilferende gangetjes op je huid. ‘De schurftgangetjes die de vrouwelijke mijt in de huid graaft, zijn heel kenmerkend. Ze komen vooral voor op de vingers, handpalmen en polsen maar soms ook op andere plaatsen op het lichaam’, haalt Lapeere aan. Aan de ingang van de gangetjes begint de huid te schilferen, aan de andere kant van het gangetje, waar de mijt zit, ontstaat een blaasje.

‘Een ander typisch kenmerk is de hevige jeuk over het volledige lichaam, ook waar geen mijten onder de huid zitten. De jeuk is heel de dag aanwezig maar wordt vaak erger ’s nachts’, gaat dermatoloog Lapeere verder. Door de jeuk worden huidletsels vaak opengekrabd, waardoor een bacteriële infectie kan ontstaan.

Is schurft besmettelijk?

‘Schurft wordt vooral overdragen door intens huidcontact met een besmette persoon. Denk hierbij aan het verzorgen van mensen, iemand wassen, aankleden of insmeren, samen slapen ... Ook door contact met besmette kledij, linnen of zetels kun je schurft oplopen’, zegt Lapeere.

Schurft komt voor in alle lagen van de bevolking maar studenten bleken een makkelijke prooi. Dermatoloog Lapeere geeft aan dat schurft vooral tot uiting komt in gemeenschappen waar mensen heel nauw contact hebben met elkaar, zoals bij studenten, maar ook in woonzorgcentra, in het ziekenhuis of binnen het gezin.

Breng een crème aan over het volledige lichaam
Hilde Lapeere

Help ik ben besmet, wat nu?

Nu je weet hoe je schurft kunt oplopen blijft de hamvraag hoe je er weer vanaf geraakt. Om te voorkomen dat je anderen besmet, onderneem je best zo snel mogelijk actie. ‘Verwittig de mensen in je omgeving dat je schurft hebt en behandel alle personen die een risicocontact hadden op hetzelfde moment’, raadt dermatoloog Lapeere aan.

Dat doe je ook als zij geen klachten hebben. ‘Om schurft te behandelen, breng je over het volledige lichaam een crème aan met schurftmijtdodende actieve bestanddelen, zoals permethrine of benzylbenzoaat.’

Soms kom je er niet zo vlot vanaf. ‘De behandeling moet je sowieso na 7 dagen herhalen. Tegenwoordig vermoeden we dat er resistentie is, wat wil zeggen dat de schurftmijt niet meer gedood wordt door deze producten. De behandeling moet dan meerdere keren herhaald worden’, aldus dermatoloog Lapeere.

Om een nieuwe infectie te vermijden, moet je ook je beddengoed en kleding die je de laatste drie dagen droeg wassen op 60 graden. Wat je niet op 60 graden mag wassen, stop je 3 dagen in een afgesloten plastic zak, waarna je ze wast.

Schurft onder handschoenen en mouwen steken

Omdat je de mijten ook tijdens het vrijen kunt overdragen, zien sommigen schurft als een seksueel overdraagbare aandoening. Wie ermee te maken krijgt, steekt dat ook het liefst onder stoelen en banken.

Vanwaar komt die gêne en dat negatief imago? Dermatoloog Lapeere vertelt dat mensen beschaamd zijn omdat het een infectieziekte is. ‘Dit wordt nog altijd geassocieerd met een gebrek aan hygiëne of armoede.’ Al wijst de realiteit uit dat iedereen pech kan hebben en het kan krijgen, ook als je je elke dag goed verzorgt. Je hoeft je er dus niet voor te schamen.

Terug van nooit weggeweest

Schurft is al lang aanwezig en is nooit helemaal verdwenen. ‘We hebben geen accurate cijfers rond het voorkomen van schurft’, zegt dermatoloog Lapeere. ‘Maar we zien in de praktijk meer schurftpatiënten dan een vijftal jaar geleden. Het is moeilijk te zeggen waarom het nu meer voorkomt. Vermoedelijk is dat toch door de resistentie', aldus Lapeere.