powered by Typeform
01

Ontdek welke app je treintjesgedrag in gang zet 

Het is belangrijk om te weten wie precies de verleider is die je nog een paar minuten of zelfs een uur langer aan je smartphone vastkluistert. Eenmaal je de locomotief kunt duiden, en beseft welk treintje je daarna maakt, is het gemakkelijker om iets aan je tijdsbesteding te doen. De meest voorkomende locomotieven zijn Facebook en WhatsApp. Het helpt wellicht om de notificaties van die apps af te zetten. 

02

Doe aan notificatiesparen 

Je reactie uitstellen, is de manier bij uitstek om je smartphonetijd te beperken. Stromen de berichten volop binnen? Probeer ze dan niet bericht per bericht te checken. Bouw de gewoonte in om het tellertje in de rode bolletjes boven apps als Instagram, mail of Messenger tot in de tientallen te laten oplopen. Bekijk ze op een later moment allemaal samen. 

03

Verwijder de apps die je in verleiding brengen 

Weet je van jezelf dat je niet in staat bent om inkomende mails te negeren? Overweeg dan om die mailbox van je smartphone te gooien en e-mails alleen nog maar op de computer te lezen en te beantwoorden. Is Facebook je zwakke plek tijdens momenten van verveling in de les of op het werk? Dan kun je die app alleen nog op de tablet zetten die op je salontafel ligt. 

Geef je brein de ruimte om te ontspannen
Lieven Demarez
04

Spreek blokjes smartphoneloze tijd af 

Het gaat er niet zozeer om hoe lang je in totaal op je smartphone zit, maar wel om hoe lang je zonder kunt. Probeer te vermijden dat je de hele dag door één lange aaneenschakeling van schermtijdmomentjes hebt. Spreek blokjes smartphoneloze tijd af, waaraan heel het gezin zich moet houden (ja, ook de ouders). 

05

Behandel je smartphone zoals een hond 

Verwijs je smartphone soms naar zijn mand, zoals een hond. Die komt ten slotte ook niet mee met jou in bed of in bad. Geef je brein tijdens die momenten de ruimte om te ontspannen, om alle informatie die je gedurende een hele dag binnen kreeg te verwerken. Uit onderzoek blijkt dat die momenten je creativiteit stimuleren. 

06

Wees je bewust van het eindeloos scrollen 

Achter de uitvinding van sociale media zitten enkele slimme koppen. Een van de designers bedacht dat je het beste geen ‘stop’-signaal krijgt terwijl je aan het scrollen bent. Zo vraag je je niet te snel af of je nog wel zin hebt in Facebook of Instagram en blijf je doorgaan. Wees je ervan bewust dat je brein dan gewoon op automatische piloot werkt.  

Lectuur

Terwijl we het plezier en gemak van een leven vol apps ervaren, schieten we ook gezamenlijk in paniek: worden we niet door onze smartphone gedirigeerd? In Ken je digitaal DNA geeft prof. Lieven Demarez inzicht in de manier waarop je afhankelijk bent en leert hij hoe je kunt streven naar een evenwichtiger smartphonegebruik.

Ontdek ook