Hoe we onze trots meestal tonen

‘We moeten trotser zijn op onze verwezenlijkingen', zeggen veel bedrijven en organisaties.  'We zijn te bescheiden over onze resultaten, we komen er te weinig mee naar buiten.' De oplossing? De resultaten benadrukken via een persbericht of een post op Twitter, en uitpakken met een lijstje van verwezenlijkingen om je gevoel van trots op te krikken. 

Waarom niet?

Dat lijkt logisch. Toch is het maar de vraag of het de eigenwaarde en trots van je medewerkers versterkt. Je laat de waardering namelijk van buitenaf komen en het is erop of eronder: leuk als er positieve feedback komt, maar het is een serieuze deuk in het zelfvertrouwen van de medewerkers bij negatieve feedback.

Je benadrukt als werkgever beter hoe een realisatie aansluit bij de missie van je organisatie, hoe de verwezenlijking een positieve impact heeft op anderen. Dat draagt bij tot een duurzamer gevoel van eigenwaarde bij de collega’s. 

Wat dan wel?

Ook buiten de werksfeer is dat een goede raad voor iedereen: probeer erachter te komen wat je echt belangrijk vindt in het leven, wat je passioneert, wat je missie is. Sta je helemaal achter de inhoud en de inspanningen die nodig zijn om je doelen te realiseren? Dan is authentieke trots een aangenaam neveneffect en geen drijfveer.