1 tot 3 maanden zwanger

Hoera, een baby op komst! Maar met wie deel ik dit heugelijke nieuws? Breng zo snel mogelijk je werkgever op de hoogte. Vanaf dan ben je een beschermd persoon. Dat statuut wil zeggen dat je werkgever je niet mag ontslaan (tenzij om ernstige redenen). 

Snoep van baby Rosie.

Breng na 3 maanden ook je ziekenfonds op de hoogte. Onze consulenten staan klaar om je te adviseren. 

Ga je na de geboorte weer aan het werk, zoek dan in de eerste weken van je zwangerschap meteen al een crèche of onthaalmoeder. Je kunt ook op voorhand een vroedvrouw kiezen, bij wie je steeds terechtkunt voor medische informatie.

6 maanden zwanger

Vraag tijdig kraamgeld aan bij het kinderbijslagfonds. Ook kraamzorg vraag je het best op tijd aan, zodat de zorgcentra zich kunnen voorbereiden op drukke periodes. 

Ben je ongehuwd? Dan is het tijd om als partner je kind te erkennen. In het gemeentehuis krijg je dan een erkenningsakte. 

Denk ook al na over grote uitgaven voor de baby of ga na wat  je bij de Thuiszorgwinkel kunt ontlenen, zoals een afkolfapparaat.

8 tot 9 maanden zwanger

Pak je koffer voor het ziekenhuis, het is bijna zover! Start je moederschapsrust en doe hiervan aangifte bij je ziekenfonds. Dat doe je door een doktersattest met de vermoedelijke bevallingsdatum te bezorgen aan CM.

Plan ook het geboorteverlof van de vader of meeouder. Zit je nog met vragen en wil je graag een gesprek met Kind en Gezin? Je kunt tijdens je zwangerschap al kennismaken met het team in jouw buurt. Zo’n kennismakingsgesprek vraag je aan op de website van Kind en Gezin of via de Kind en Gezin-lijn op 078 150 100.

Doe aangifte bij de burgerlijke stand van jouw stad of gemeente. Je stapt er buiten met drie geboorte-attesten. Eentje bezorg je aan CM, een tweede aan de werkgever. Met het laatste attest vraag je kinderbijslag aan bij het kinderbijslagfonds.

Baby Rosie naast een vaas met bloemen.

2 weken thuis

Papa’s en meeouders hebben recht op tien dagen geboorteverlof, maar moeten dat niet noodzakelijk meteen na de geboorte van hun kind opnemen. Kind en Gezin volgt de groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind op.

In de consultatiebureaus van Kind en Gezin, zoals Kind en Preventie, kun je als kersverse ouder steeds terecht met vragen over onder meer borstvoeding en verzorging.

3 maanden thuis

Nog even volop samen genieten. Mama’s hebben recht op maximaal vijftien weken moederschapsrust. Na afloop ga jij misschien weer aan de slag en je kind naar de crèche of onthaalmoeder.

Jonge ouders

‘We staan er gelukkig niet alleen voor’

Elke Janssens (26) en Cedric De Troch (28) zijn op 16 februari de trotse ouders geworden van hun eerste kindje, Rosie. Wij gingen op babybezoek.

Hoe voelt het kersverse ouderschap?

Elke: ‘Verrassend goed. Rosie is een droom van een baby, we mogen echt niet klagen. Cedric en ik waren er nochtans op voorbereid dat die eerste maanden niet van een leien dakje zouden lopen. We wilden realistisch zijn, niet rekenen op een roze wolk.’

Hoe hebben jullie je voorbereid?

Cedric: ‘We hebben heel veel opgestoken van onze prenatale lessen. De vroedvrouw heeft ons helemaal klaargestoomd voor de bevalling. Ze zei: Elke, je bent daarvoor gemaakt als vrouw, dat komt allemaal wel goed.’
Elke: ‘Ik installeerde de Skoebidoe-app op mijn smartphone. Dat hielp enorm om te zien hoe mijn zwangerschap zou evolueren, om te zien wat normaal was om te voelen en te ervaren. En ik kreeg ook veel tips over wat ik het best wanneer in orde maak.’

Konden jullie de rompslomp de baas?

Cedric: ‘Administratieve zaken, dat is de taak van de papa, vonden we. Maar ik vond dat wel leuk. Burgerlijke stand, inschrijving bij CM. Als je de naam van je kindje op papier ziet staan, is het plots echt. Het is een echt persoon die daar ingeschreven staat, geen Furby (lacht).’
Elke: ‘Enkel met de aanvraag voor mijn moederschapsrust waren we wat laat, waardoor we onze uitkering iets later kregen.’

Wanneer ben je begonnen met je moederschapsrust?

Elke: ‘Al twee weken voor de bevalling. Ik pendel naar mijn job, dat ging steeds moeilijker. Ik wou op adem komen voor het ging beginnen. De eerste twee weken nadat Rosie geboren was, had Cedric geboorteverlof en maar goed ook. Zonder hem had ik toen geen enkele dag aangekund, maar nadien ging het wel.’

Wie heeft je nog ondersteund voor en na de bevalling?

Elke: ‘We hadden veel aan de bezoekjes van Kind en Gezin en worden goed opgevangen door familie en vrienden.’
Cedric: ‘Wie op bezoek komt, brengt steevast iets om te eten mee. Het is fijn dat we er niet alleen voor staan.’