Waar komt dit nieuws vandaan?

De Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest vulde herbruikbare bamboebekers met een hete vloeistof, gelijkaardig aan koffie. Wat stelden ze vast? Bij zeven van de twaalf bekers kwam er melamine en formaldehyde in de vloeistof. Dat zijn scheikundige stoffen die als hars gebruikt worden om de bamboevezels aan elkaar te lijmen.

Je kunt de bekers niet recycleren, enkel verbranden

Bij langdurig en herhaaldelijk gebruik van de beker blijven de schadelijke stoffen doordringen in de warme drank. Wanneer de onderzoekers de bamboebekers opwarmden in de microgolf, kwam er nog meer melamine en formaldehyde vrij. Bovendien zijn de bekers minder milieuvriendelijk dan verwacht. De bamboevezels zijn bio-afbreekbaar, maar het hars niet. Je kunt de bekers niet recycleren, enkel verbranden.

Bij hogere temperaturen komen er potentieel schadelijke stoffen vrij

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het hars is op zich geen gevaarlijke stof, zolang de temperatuur onder de 70 graden Celsius blijft. Bij hogere temperaturen komen er potentieel schadelijke stoffen vrij. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan melamine nierproblemen veroorzaken. Formaldehyde kan kankerverwekkend zijn wanneer je de stof inhaleert.

Dit onderzoek toont echter niet aan dat gebruikers ervan meer gezondheidsklachten hebben. Hou er ook rekening mee dat de onderzoekers de vloeistof twee uur lang op 70 graden Celsius in de bamboebekers bewaarden. Doorgaans wacht je geen twee uur om je koffie op te drinken.

Conclusie

JA

Voor frequent gebruik is de bamboebeker op basis van hars niet de beste optie om je warme koffie uit te drinken. Bij koude dranken is er geen probleem. Maar in dranken die meer dan 70 graden warm zijn, kunnen wel schadelijke stoffen ontstaan. De bekers zijn bovendien niet zo milieuvriendelijk.

Bron: Gezondheid en Wetenschap

Ontdek ook