
Kruimelpad
Zijn zoetstoffen gezonder dan suiker?
We eten te veel suiker. Maar hoe kan het gezonder? Zijn zoetstoffen een alternatief? En wat met stevia, een zoetstof van natuurlijke oorsprong? Diëtiste Els Debruyne schept duidelijkheid.

Wat zijn zoetstoffen?
Els Debruyne: ‘Zoetstoffen zijn een alternatief voor suiker. Enerzijds zijn er intensieve zoetstoffen. Voorbeelden zijn aspartaam in lightfrisdranken of stevia, een zoetstof van natuurlijke oorsprong, afkomstig van de blaadjes van de steviaplant. Die bevatten amper calorieën en hebben geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Ze zijn dus interessant voor diabetici en voor wie op de kilo’s wil letten.’
‘Anderzijds zijn er extensieve zoetstoffen of polyolen, zoals xylitol. Die vind je bijvoorbeeld in de muntjes die je bij hebt. Ze worden vooral gebruikt als vulproduct. Let wel op, als je er veel van eet, kan het laxerend werken.’
Zijn die zoetstoffen gezonder dan suiker?
‘Veel producten met suiker behoren tot de restgroep. Je hebt ze niet nodig. Je eet er dus het best maar een klein beetje van. Als je toch een extraatje kiest, is een product zonder suiker inderdaad niet slecht. Neem een zoetje in de koffie, of drink een glaasje lightfrisdrank. Zo neem je minder calorieën op.’
Hoe kan ik gezonder snoepen?
‘Beperk enkelvoudige suikers zoals in confituur, snoep of frisdrank. En eet ze met mate. Werk geen hele reep naar binnen. Deze producten zijn extraatjes, ze geven je zin in zoet. En, gebak of chocolade leveren nog steeds veel vetten aan.'
'Hetzelfde geldt voor producten met stevia. Laat je niet misleiden door de verpakking. Door de groene blaadjes op de verpakking en de vermelding ‘natuurlijk’ denken we dat we gezond kiezen, maar dat is niet altijd zo.’
‘Fruitsappen, bio of niet, bevatten meestal evenveel suiker en calorieën als gewone frisdrank. Ze leveren wel vezels en vitaminen. Ze zijn dus beter dan frisdrank. Maar ook hier: drink met mate.’
Wat je nog niet wist over stevia
Is stevia gezonder dan andere zoetstoffen? Het wordt wel eens een wondermiddel genoemd: zoet, maar van natuurlijke oorsprong. Maar wat is ervan aan?
Diëtiste Els Debruyne: ‘Stevia is een intensieve zoetstof die in veel producten gebruikt wordt die je niet nodig hebt. Het is geen wondermiddel, eerder een natuurlijk alternatief voor suiker. Frisdrank met stevia is trouwens verwarrend. Je denkt dat je gezonder kiest, maar eigenlijk zit er nog steeds suiker in. Kies dus beter voor light. En vergeet niet dat chocolade met stevia niet altijd minder calorierijk is. Daarin zitten nog steeds heel wat vetten.’