Neem een douche

Als je vijf minuten onder de douche staat, verbruik je ongeveer 60 liter warm water. Bij een bad is dat dubbel zoveel. 

Doof de lampen

Aan- en uitschakelen van lampen kost geen extra energie, ook niet voor TL- of spaarlampen. Doof daarom de lichten als je een ruimte langer dan drie minuten verlaat. Gemiddeld betekent verlichting 15 tot 20 procent van het energieverbruik.

Ga te voet of met de fiets

Doe kleine verplaatsingen te voet of met de fiets. Het is goed voor de gezondheid en je bespaart brandstof. Tijdens korte ritten met de auto verbruik je veel brandstof omdat de motor niet op temperatuur is.  

Maak een boodschappenlijstje

In de supermarkt word je voortdurend verleid om nodeloze aankopen te doen. Naar schatting 15 procent van de voedingsaankopen verdwijnt in de vuilnisbak. Beperk je tot wat je echt nodig hebt. 

Eet meer plantaardig

Veeteelt heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Het is goed voor het milieu om minder en beter vlees te eten. Ook voor je gezondheid eet je vlees best met mate. Als je vlees eet, kies dan voor kwaliteit van lokale teelt. 

Ontdooi in de koelkast

Ontdooi diepgevroren voedingswaren in de koelkast. Je bespaart dubbel: je hoeft de microgolf niet te gebruiken en de temperatuur in de koelkast daalt automatisch omdat het diepvriesproduct warmte opslorpt om te ontdooien.

Zet de verwarming 's nachts uit

Hou ’s nachts een verlaagde temperatuur van 13 tot 15 graden aan. Zo bespaar je jaarlijks 70 tot 150 euro aan energiekosten.