Joos De Ruyver (58) en Katelijn Putman (43) zijn een koppel uit Drongen. Zes of zeven jaar, ze moeten even nadenken over hoelang ze al meegaan als vrijwilliger naar de Intersoc-hotels in het Zwitserse Wengen, Sankt-Moritz en Zinal. In het zomerseizoen voor een periode van tien dagen en in het winterseizoen voor een week.

Joos: ‘We hebben allebei een drukke job op het thuisfront. Ons vrijwilligerswerk is een manier om de stress van ons te laten afglijden. Als restaurantmedewerker dekken we de tafels en ruimen die ook weer af. We poetsen het restaurant en zorgen ervoor dat het tiptop in orde is.’

De bergen in

Minder glorieus dan skimedewerker, receptionist of animator, maar zo zien Joos en Katelijn dat niet.

Na zo'n week als restaurantmedewerker is mijn conditie terug top
Katelijn

Katelijn: ‘Restaurantmedewerker is misschien wel de zwaarste job die je kunt kiezen. Voor mij is de fysieke component belangrijk. Sinds het begin van de pandemie werk ik bijna volledig van thuis uit. Ik heb minder beweging dan vroeger. Na zo’n week als restaurantmedewerker is mijn conditie weer top en voel ik me terug veel beter.’

Joos: ‘Er zijn drie shiften op een dag: ochtend, middag en avond. Shiften van vier uur. Daarvan doet elke vrijwilliger er twee. We hebben tijdens een vakantie één vrije dag.’

Joos en Katelijn in het Intersoc-restaurant

Katelijn: ‘We hebben heus nog wel tijd om zelf de bergen op te zoeken. Als we ochtend- en avonddienst hebben, dan kleden we ons onmiddellijk om, eten, en hup, weg zijn we. Op de duur kun je werk en vrije tijd heel goed op elkaar afstemmen. Het vergt alleen een beetje planning en discipline.’

Warm maken

45.000 vakantiegangers per jaar. Daar zijn 3.000 vrijwilligers voor nodig.  Die krijgen voor hun inzet heel wat terug.

Katelijn: ‘Het verblijf in het hotel wordt ons gratis aangeboden, net zoals het vervoer ernaartoe en de maaltijden. We hebben een ziektekostenverzekering, zowel tijdens het werk als daarbuiten. En de heerlijk gezonde lucht is ook niet te versmaden natuurlijk.’

Dat Joos en Katelijn vrijwilligerswerk doen, stond in de sterren geschreven.

Joos: ‘Thuis werd het uitvoeren van vrijwilligerswerk aangemoedigd. Ook onze ouders deden verschillende vormen van vrijwilligerswerk.’

Katelijn: ‘Joos was in zijn jonge jaren monitor bij Intersoc en ik bij Kazou. Wij proberen onze twee puberzonen ook warm te maken voor vrijwilligerswerk.’

In de watten

Op de vraag wat hen gelukkig maakt in het vrijwilligerswerk moet niet lang worden nagedacht.

Je komt terecht in een team met gelijkgestemde mensen
Joos

Joos: ‘Werken als restaurantmedewerker bij Intersoc doe je niet alleen. Je komt terecht in een team met gelijkgezinde mensen. Als de sfeer binnen het team vrijwilligers goed zit, dan profiteert de klant daar ook van. Die vindt het super om door ons met de glimlach in de watten te worden gelegd en met ons een babbeltje te slaan. En daar worden wij dan weer blij van.’

Joos: ‘Het is een job die meerdere generaties samenbrengt. Een team bestaat uit mensen van alle leeftijden. Je moet tenminste 16 jaar om als vrijwilliger te beginnen. Bepaalde taken mogen die jongeren doen, andere niet. Om te bedienen in de bar bijvoorbeeld moet je 18 jaar zijn.’

Katelijn: ‘De mensen die wij in de loop der jaren hebben leren kennen, zijn meer dan passanten in ons leven geworden. Zo is er een koppel uit Kortrijk, ook heel gemotiveerde restaurantmedewerkers, met wie we bevriend zijn geraakt.

Joos: ‘Na elke vakantie moeten we thuis even afkicken van die zalige tijd in Zwitserland en kijken we al uit naar de volgende keer.’

Ontdek ook