Lien Verdickt is lactatiekundige en praktijkmanager bij Groei!, waar ze onder andere ouders begeleidt bij borstvoeding. ‘Tegenwoordig zijn er heel wat mogelijkheden waarbij je de borstvoeding niet hoeft af te bouwen als je dat nog niet wilt. Kolven is daar een van.’ Met behulp van een toestel, of handmatig, kun je namelijk moedermelk verzamelen om in flesjes aan je baby te geven.

Vaak genoeg je kindje aan de borst leggen of afkolven is een must om je melkproductie op peil te houden.

Wanneer afkolven

Natuurlijk heeft borstvoeding veel voordelen, maar wat zijn die van afkolven? ‘Voor sommige ouders is het simpelweg niet mogelijk om altijd live borstvoeding te geven. Je moet terug aan het werk, je bent ziek en daardoor gescheiden van je kindje of je wilt zelf eens op stap en geeft het voeden even door aan iemand anders’, zegt Lien.

'Als je (tijdelijk) moeite hebt om je kindje aan de borst te leggen, ligt dat niet aan jou. Integendeel. Hier komt je lactatiekundige zeker van pas want soms hapt je kindje moeilijk of niet correct aan om borstvoeding te kunnen geven en kan afkolven een tussenoplossing zijn.'

Hoe vaak afkolven

Als je kindje te weinig melk ‘vraagt’ of als je niet vaak genoeg kolft, past je lichaam zich aan en daalt je melkproductie. ‘Hoe ouder je baby, hoe stabieler je productie is. Frequent genoeg “vragen” door je kindje aan de borst te leggen of te kolven is dus enorm belangrijk.’

Hoe vaak je afkolft, hangt af van twee dingen. ‘Hoe oud je kindje is en hoe vaak het aan de borst drinkt. Als je baby nog heel jong is, probeer je best naar acht voedingsmomenten of meer te streven. Dit kan kolven zijn, aan de borst of een combinatie gedurende de dag’, zegt Lien.

‘Kolven voordat je kindje zes weken is, doe je beter niet op eigen houtje. Je melkproductie is zich op dat moment aan het afstemmen op de noden van je baby.’ Wil je toch kolven, vraag dan zeker raad aan je lactatiekundige.

Soorten kolven

‘Iets waarmee je zeker ook rekening moet houden, is dat er veel verschillende kolven zijn. En elke kolf heeft eigen specificaties, voordelen, nadelen … Je kunt jezelf zelfs pijn doen als je kolf niet de juiste maat heeft,’ zegt Lien. ‘Een kolfconsult, waar je enkele kolven kunt testen en raad krijgt, is zeker geen overbodige luxe.’

Wist je dit?

Je afgekolfde melk kun je zowel op kamertemperatuur, in de koelkast als in de vriezer bewaren.

Waar? Verse melk Ontdooide melk
Kamertemperatuur (tot 22 °C) tot 6 uur tot 4 uur
Koelkast (4 tot 7 °C) tot 3 dagen tot 12 uur
Koelkast (4 °C of minder) tot 6 dagen tot 24 uur
Vriesvak in de koelkast tot 3 maanden  
Vriezer (-18 °C of minder) 6 maanden of langer  

Nog iets nodig?

Via onze Goed-winkels kun je allerlei materiaal huren of aankopen, ook kolfapparaten. Terug aan het werk na je bevalling en je geeft borstvoeding? Hier vind je alle informatie over borstvoedingspauzes terug!