
Kruimelpad
Hoe gaat het écht met Stijn Boonen.?.
'Hoe gaat het?' is geëvolueerd van een vraag naar een beleefde begroeting. Je krijgt niet altijd een antwoord. Alleen door écht te vragen hoe het met iemand gaat, kom je het te weten. We stelden de vraag aan de M/V/X in de straat. Hoe gaat het bijvoorbeeld met Stijn Boonen (23).?.

Ijs van verse melk van de boerderij
‘Het gaat goed, ik ben content. Vorig jaar in juni nam ik de beslissing om mijn eigen ijssalon te openen op mijn boerderij. Ik ben blij dat ik die stap heb gezet. Ik ben bakker van opleiding en heb vier jaar in een bakkerij gewerkt. Overdag had ik veel tijd en op een dag kocht ik een ijsmachine om te experimenteren. Ik deed het graag en wie eet er nu niet graag eens een ijsje. Na vier jaar in loondienst wou ik een eigen zaak beginnen. Ik volgde een opleiding en opende mijn ijssalon. In de week werk ik alleen en in het weekend helpen mijn twee zussen me met ijs uit te scheppen voor de klanten.’
‘Deze zomer zijn er al veel mensen een ijsje komen eten. Door het mooie weer draait de zaak goed. Vorig jaar liep het ook al vlot, al hadden we toen pech met het weer. Maar als je zaak net open is, zijn er altijd mensen die eens willen langskomen. Het ijssalon ligt op de ideale locatie: tussen verschillende wandel- en fietsroutes. En we hebben een mooi terras.’
‘Elke dag haal ik verse melk in de boerderij van mijn ouders zo’n 7 kilometer verderop. Een goede ijscrème maken, kost veel tijd. Inmiddels kan ik inschatten hoeveel liter ijs ik van elke soort nodig heb. Ik heb nooit een volledige pot ijs op overschot op het einde van een dag. Elke dag is er vers ijs.’
Winterslaap
‘In de voormiddag is het stressen om het ijs op tijd af te krijgen. Namiddag is het ijssalon open, dan schep ik bolletjes ijs uit voor de klanten. Dat is mijn ontspanning. Als alle klanten bediend zijn, loop ik rond op het terras om een babbeltje met ze te slaan.’
‘Vanille-ijs verkoopt het best, het blijft een echte klassieker. Vanille combineer je makkelijk met een tweede, specialere smaak. De smaken gezouten karamel en Kinder Bueno worden ook vaak gekozen. En de oudere generatie kiest dikwijls voor yoghurtijs. Elke week heb ik 12 smaken: 10 vaste smaken en 2 specials zoals brownie, witte chocolade of appeltaart. Als het echt warm is, maak ik een sorbet van mango-passievrucht of appel-kiwi. Zo kunnen mensen met een lactose-intolerantie ook een ijsje eten.’
‘Ik doe mijn werk graag, gelukkig maar. Het zijn lange dagen en als je er geen passie voor hebt, hou je het niet vol. De zomermaanden zijn druk, maar in de winter hou ik mijn winterslaap. Ik ben blij dat ik de stap gezet heb om mijn eigen ijssalon te openen.’