
Kruimelpad
Teleblok luistert, ook in West-Vlaanderen
Ondertussen is het weer zover: duizenden studenten slaan de boeken open en beginnen aan de blok. Voor velen zijn dit lastige tijden en niet alle ouders vinden het simpel om hun kind tijdens deze periode te ondersteunen.

Teleblok, de gratis chatlijn van CM, kan hier soelaas bieden. I.H. (40) uit Brugge heeft ervaring in het jeugdwerk en wilde jaren geleden al als hulplijnvrijwilliger aan de slag. Nu heeft ze haar roeping gevonden als Teleblokvrijwilliger.
Grote hulp achter een klein scherm
‘Ik zou graag anoniem blijven’, steekt de Brugse vrijwilliger van wal. ‘Anonimiteit is van groot belang bij Teleblok, zowel voor studenten als vrijwilligers. Zo kan iedereen in alle openheid zijn verhaal kwijt.
Toch willen we duidelijk maken dat er een mens van vlees en bloed achter het scherm zit, die oprecht naar hen luistert. Dat doen we door af en toe iets van onszelf bloot te geven, zonder daarmee onze anonimiteit in het gedrang te brengen.’

Een flinke portie ‘goesting’
I.H. start binnenkort met haar derde Teleblokperiode. ‘Onze chat staat open tijdens de twee blokperiodes. Daar stopt ons engagement niet: voor je aan de slag kunt, moet je eerst een opleiding en stage doorlopen.
Ook daarna blijft CM je goed omkaderen: zo worden er regelmatig themavormingen georganiseerd. Je leert er omgaan met de diverse vragen, maar je onderhoudt zo ook het contact met je medevrijwilligers.’
Daarom is I.H. ervan overtuigd dat iedereen vrijwilliger kan worden: ‘Je hebt alleen een flinke portie empathie en goesting nodig. CM geeft je voldoende tools om aan de slag te gaan.’
Kleine en grote vragen
Teleblok is er voor studenten tijdens een moeilijke blokperiode, maar moeten de vragen dan studiegerelateerd zijn? ‘Natuurlijk niet’, antwoordt I.H. resoluut. ‘Ook andere problemen komen aan bod. Zo chat ik regelmatig met studenten die willen ventileren over een relatiebreuk of een ruzie.
Tijdens corona merken we dat het vaak gaat over het gebrek aan sociaal contact.Studenten met zelfmoordgedachten zijn ook geen zeldzaamheid. Wij zijn helaas geen professionele hulpverleners, dus we kunnen enkel luisteren en zo goed mogelijk doorverwijzen.’
Ladders bouwen
De chatvrijwilligers bieden geen pasklare oplossing, maar ze stellen gerichte vragen zodat de student zelf tot inzichten komt. ‘Studenten die hulp vragen, zitten in de put. In plaats van een ladder aan te bieden om eruit te klimmen, kruipen we erbij en helpen we hen zélf de ladder bouwen. Een oplossing werkt alleen als die uit de student zelf komt’, besluit I.H.